Afbeelding

Maatschappelijk werk vanuit splinternieuwe praktijk

Divers

"Ouders zijn vaak lang op zoek naar geschikte hulp voor hun kind als ze er zelf niet uitkomen. Assist werkt samen met de ouders en hun kind om te zoeken naar een oplossing. Maar ook volwassenen kunnen vastlopen en hulp zoeken", vertelt Mieke te Sligte van Assist Texel aan de Waardwei in Den Burg.

Mieke is al sinds 2008 met haar praktijk bezig, maar legt zich steeds meer toe op de gezins- en relatietherapie. "Wanneer een kind problemen heeft zoekt men vaak naar een oplossing die alleen het kind betreft. Dat kan, maar is niet altijd het enige. Het is altijd een wisselwerking. Het kan helpen om te kijken of er dingen uit de oorsprong van het gezin spelen. Of je doet dingen juist totaal anders, of je neemt deze patronen over bijvoorbeeld", vervolgt de maatschappelijk werker die sinds kort opereert vanuit haar nieuwe praktijk aan huis. Kinderen kun je eigenlijk niet los zien van hun ouders of verzorgers. Assist Texel biedt psychosociale hulpverlening aan volwassenen en kinderen die behoefte hebben aan begeleiding van een professionele hulpverlener. "Men kan mij inschakelen wanneer er problemen zijn op het gebied van gezondheid, werk en gezin en er zelf niet meer uitkomt. Je wilt dat er wat verandert, maar hebt geen idee hoe en waar te beginnen. Daar kan ik helpen."


Maar niet alleen voor de gezins- en relatietherapie is Te Sligte het juiste adres, Assist Texel geeft ook trainingen in (sociale) weerbaarheid (kinderen van verschillende leeftijden ) en kan ondersteunen bij communicatieproblemen. "Wat ik al heel lang doe en ook wil blijven doen is maatschappelijke begeleiding bij revalidatie. Voorbeeld: Iemand heeft een beroerte gehad en er wordt vanuit het werk gevraagd of iemand nog inzetbaar is. In samenwerking met bijvoorbeeld ergotherapie en fysiotherapie wordt dan gekeken naar bijvoorbeeld belastbaarheid, maar ook hoe grenzen te bewaken. Wat betekent het financieel? Hoe gaat de persoon en hoe gaat de rest van het gezin er mee om? Doordat ik onafhankelijk werk, kunnen mensen zonder verwijzing bij mij terecht (behalve bij revalidatie, dit verloopt via de revalidatiearts). Ik werk uiteraard wel samen met de andere deskundigen. De lijntjes zijn kort en daarom overleggen we als zorgverleners als dat nodig is.In het maatschappelijke werk vond Mieke wat ze in de verpleegkunde te weinig zag: tijd voor het individu. "Dat was al > begin jaren '90. Er kwam toen al steeds minder ruimte voor de patiënt, ik ben toen een opleiding tot maatschappelijk werkster gaan volgen. In 2008 ben ik gestopt in loondienst bij het Gemini, waar ik nog wel altijd mee samenwerk.

Maar ook als herstel ver weg is, is professionele hulp in veel gevallen een welkome stap. "Er zijn hele nare gevallen, zoals bijvoorbeeld een ziekte als ALS. De praktijk is een plaats waar iemand kan praten over zichzelf. Sommige mensen vinden het moeilijk om het gezin met hun ziekte te belasten en vinden het dan fijn om er met iemand over praten. De één kort, de ander vaak en lang. Dan kan bij mij. Het is een voordeel dat ik er iets verder af sta, ondanks dat ik natuurlijk betrokken ben bij mijn cliënten." Dat ik zo allround ben, blijft een uitdaging. Maar ik doe dit werk met heel veel plezier, het is natuurlijk fijn als mensen zich geholpen voelen", besluit Mieke. Mieke werkt intensief samen met Therapie Wolf, Gemini ziekenhuis, Omring, CJG Texel en andere hulpverleners als dat in het belang is van de cliënt.

Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 33 minuten geleden
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen gisteren
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6
Storm op komst.
De Lezersfoto - Slecht weer op komst Algemeen 21 apr, 08:00