Afbeelding

Bewustwording eerste stap naar verbetering

Divers

In het weekend staat Bas Mulder op zijn surfplank, door de week leert de oefentherapeut bij Fysio Sport Centrum FiTT Texelaars zodanig bewegen, te staan of te zitten, dat hun klachten verdwijnen of worden voorkomen.

Windsurfen is de passie van Bas (23), die lid is van Waddenteam Texel. Een groep surfers die hard traint om aan de top te komen en inmiddels al een eind op weg is. Als geen ander weet hij hoe belangrijk je houding is. ''Surfen is een statische sport, maar ook heel fysiek. Ik had vroeger zelf de neiging mijn schouders op te trekken. Je staat een tijd op zo'n plank en als je verkrampt, dan ontstaan allerlei klachten.'' Zoals die ook kunnen optreden als je op kantoor verkeerd achter je bureau zit. ''Je hebt mensen die voorover hangen, bijvoorbeeld doordat ze sterke buikspieren hebben en slappe rugspieren.

Ze strekken hun bovenlichaam niet uit en dat verstoort bijvoorbeeld je ademhaling. Je ziet ook dat mensen met opgetrokken schouders achter hun computer zitten of scheef in hun stoel hangen. Een stukje gemakzucht dat er in sluipt, maar waardoor je hoofdpijn, nek- of andere klachten kunt krijgen. Ook bij mensen die veel staan kan een verkeerde houding knie-, heup- of andere ongemakken veroorzaken, zoals door veel autorijden fysieke hinder kan optreden.'' Tijdens zijn opleiding oefentherapie Cesar aan de Hogeschool voor Utrecht, leerde Bas mensen te begeleiden naar een goede houding en een zo optimaal bewegingspatroon. Sinds kort brengt hij het geleerde in de praktijk als oefentherapeut bij Fysio Sport Centrum FiTT. ''Ik wil mensen graag beter maken. Het is prachtig dat ik dat hier op Texel, lekker dicht bij huis kan doen.'' Wie klachten heeft of - beter nog - wil voorkomen, is bij Bas aan het goede adres.

''Ik ga met mensen in gesprek. Door te praten en te kijken analyseer ik de oorzaak van de klacht. Om die te verhelpen, is het vaak nodig om bepaalde gewoontes te veranderen, zoals de houding of hoe je beweegt. Daarvoor stel ik een oefenprogramma samen, waarmee we de klachten snel en grondig kunnen wegnemen. Spanning in de schouders is vaak een kwestie van stress. Je daar bewust van worden, is onderdeel van het verbeteringsproces. We hebben hier allerlei vormen van oefentherapie. Individueel en in groepen. Daarbij werken we met verschillende toestellen en attributen. Veel mensen zitten op FiTT. Je blijft er fit bij, voorkomt klachten, maar het is ook een manier om te revalideren.'' Zo zijn er cliënten begonnen in de revalidatie en zijn inmiddels al 17 jaar lid van FiTT om gezond en fit te blijven. Desgewenst komt Bas, of collega Freerk Broekstra naar kantoor, om naar de werkhouding te kijken.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 15 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 20 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00