Pieternel Geurz en Sjakkeliene Klaassen protesteren tijdens een raadsinformatiebijeenkomst.
Pieternel Geurz en Sjakkeliene Klaassen protesteren tijdens een raadsinformatiebijeenkomst.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Protest tegen fietsgoot

Algemeen

Pieternel Geurtz en Sjakkeliene Klaassen, ditmaal verenigd in de actiegroep ‘Stop de fietsgoot’, roepen Texelaars op om massaal naar de commissievergadering van komende dinsdag te komen om in te spreken met een oproep tot een terugkeer van een weg met een separaat fietspad langs de Emmalaan in Den Burg. De kwestie is al langer een heikel punt. 

Het college stelt de raad een aantal veranderingen voor. Naast betere markeringen op het wegdek en borden wil het college van het stuk tussen de Haffelderweg en de rotonde een officiële fietsstraat maken. Uit onderzoek blijkt dat ruim zeventig procent zich niet veilig voelt op het huidige stuk weg in Den Burg. Uit hetzelfde onderzoek van Antea Group blijkt echter ook dat het terug veranderen naar de oude situatie niet per se zorgt voor een veiligere situatie. 

De actiegroep is echter vastberaden en volhardt in de stelling dat de enige veilige oplossing een versie met apart fietspad is. “Wij kiezen dan liever voor de meest veilige optie, ook omdat die ruimte er gewoon is: het aparte fietspad moet terug! Geld mag geen reden zijn om fietsers op deze ringweg als verkeersremmers te gebruiken. Wij willen terug naar de situatie zoals die was (voetpad/fietspad/berm/rijweg voor gemotoriseerd verkeer ) en we vragen de gemeente om andere middelen (verkeersdrempels, flitspalen en stoplichten) in te zetten om de snelheid te verminderen in plaats van kwetsbare fietsers te gebruiken.”

Tijdens de bijeenkomst werd ook nog geopperd om de achteringang van de OSG af te sluiten, zodat de fietsende scholieren allemaal de al bestaande route buiten de Emmalaan om nemen. Ook voor de in aanbouw zijnde ‘de Skool’ hoeven ouders met leerlingen niet over het gewraakte stuk Emmalaan. Bij de Haffelderweg oversteken aan de ene zijde en bij de rotonde via de sporthal kost geen extra reistijd en gaat over een stuk zonder auto’s. Dit lost natuurlijk niet het probleem op voor fietsers met een andere bestemming. 

De politiek bespreekt het onderwerp dinsdag - vooralsnog is publiek toegestaan (zie elders deze site). 15 december wordt er besloten over de Emmalaan. Wie wil inspreken bij de commissievergadering kan zich van tevoren aanmelden via griffier@texel.nl. Klaassen en Geurtz roepen op tot het meenemen van spandoeken. 
 
 

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 4 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 9 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1