Sverre Eschweiler, Iris Nekeman, Thomas van der Vlerk en Alinda Wiering
Sverre Eschweiler, Iris Nekeman, Thomas van der Vlerk en Alinda Wiering Foto: Pepijn Lijklema

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

D66 start jongerenafdeling

Algemeen

D66 Texel heeft een speciale jongerenafdeling opgericht om politiek geïnteresseerden een kans te bieden zelf invloed uit te oefenen op maatschappelijke projecten en hun eigen talenten te ontwikkelen.

“Vergrijzing is een feit, verjonging vraagt ander beleid”, was de afgelopen jaren een belangrijke slogan van D66 Texel. Daarom geeft de politieke partij het goede voorbeeld door zoveel mogelijk enthousiaste jongeren een plek te bieden om mee te denken en mee te stemmen binnen de partij. “We zien dat de gemeenteraad geen representatieve afspiegeling is van de Texelse samenleving. Op dit moment zijn tien van de vijftien raadsleden 50-plus mannen, drie zijn 50-plus vrouwen en twee zijn mannen van onder de 50. De enige manier om daar wat aan te doen, is jongeren een daadwerkelijke plek te bieden in de politiek”, stelt Astrid van de Wetering, raadslid en lijsttrekker van D66.

Het jongste lid is Thomas van der Vlerk. Hij is zestien jaar, maar heeft al veel bestuurlijke ervaring. Thomas is voorzitter van de leerlingenraad op de OSG, voorzitter van het Jong Texelfonds en de jeugdbestuurder van het Hoogheemraadschap. Hij heeft veel ambitie en wil zich graag inzetten om de jongeren op het eiland te vertegenwoordigen. Zo wil hij vanuit D66 volgend jaar meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen en hij hoopt het jongste Texelse commissielid ooit te worden. Thomas: “Om een vergrijzende gemeente als Texel jong te houden, is de stem van jongeren nodig.” Sverre Eschweiler is al langer commissielid van D66 en wil zich inzetten voor sport en verjonging. ‘’Ik wil me inzetten om Texel toekomstbestendig te maken en aantrekkelijk houden voor alle doelgroepen,’’ aldus Sverre.

Alinda Wiering had zich jaren geleden al aangemeld bij D66 als destijds jongste aspirant-lid. Zij moest vanwege werk en later door ziekte haar politieke ambities langere tijd staken, maar ziet nu voorzichtig weer mogelijkheden. “Jongeren zijn de toekomst van Texel, door met elkaar samen te werken kunnen we investeren in een mooie toekomst voor jongeren nu, onze kinderen en ons eiland,” zegt Alinda. 

Iris Nekeman, op Texel bekend van Wads Smaakhuus en het Innovatie BoetCamp wil voorlopig vanuit een vrijblijvende rol oriënteren hoe zij zich via deze weg in kan zetten voor een duurzaam Texel vanuit haar achtergrond in duurzame ontwikkeling en inclusief leiderschap. Iris: “Een duurzame maatschappij is het minimale wat we onszelf en de wereld om ons heen zouden moeten gunnen. Dit vraagt niet alleen om een visie, maar ook lef en ambitie in keuzes die gemaakt worden omtrent stimulansen voor ecologische en sociale verduurzaming van het Texelse Landschap. Gewoonweg omdat het land en haar (toekomstige) bewoners meer verdienen dan de weerbarstige situatie waar het momenteel op afstevent.”

Jongeren die interesse hebben in politiek mogen geheel vrijblijvend een keer langs komen en kunnen contact opnemen met D66 via raadslid Astrid van de Wetering ( AvandeWetering.D66@texel.nl) of rechtstreeks met de jongerenafdeling ( jdt@d66texel.nl ).

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 12 minuten geleden
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 1 uur geleden 2
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 18 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15