Wille & the Bandits.
Wille & the Bandits.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Topbands op 28e editie van Texel Blues

Divers

Gerenommeerde artiesten uit binnen- en buitenland treden in het weekend van vrijdag 9 tot en met zondag 11 oktober op in de cafés van Den Burg. 'Top of the bill' zijn de nummers 1 en 2 van de European Blues Challenge 2015 én de band rond El Kroppo en Eelco Gelling, die het sinds 1988 bestaande Texel Blues afsluit.

"Vorig jaar hebben we veel complimenten gehad over de kwaliteit van het festival", vertelt organisator Geert Bosscha. "Dat is fijn, maar schept ook verplichtingen. We hebben de lat daarom erg hoog gelegd. Met succes. In alle bescheidenheid denk ik dat de bezetting dit jaar nóg sterker is."

Slechte artiesten doen niet mee aan Texel Blues, dus liefhebbers komen in elk café aan hun trekken. Toch heeft Bosscha een paar tips. Hoog geeft hij op over The First Lady, die vrijdag in De Twaalf Balcken optreedt volgens hem "de jongste bluesband" van Nederland. "Volgens mij mogen ze nog niet eens alcohol drinken. Ik vind het geweldig dat jonge muzikanten voor de blues kiezen."

De Britse bluesrockband Willy & the Bandits, vrijdag in Question Plaza te bewonderen, noemt hij "een absolute aanrader". Dat geldt ook voor Joost de Lange Blues Experience (vrijdag en zaterdag in De Steenenplaats), die "recht uit het hart" Chicagoblues speelt. De Lindeboom biedt volgens traditie een uitstapje naar verwante muziekstromingen als zydeco, cajun en rock-a-billy.

Laaiend enthousiaste reacties waren er vorig jaar na het optreden van de Britse gitaarvirtuoos Sean Webster. Wie hem heeft gemist, krijgt een herkansing. Tweemaal maar liefst, want zowel vrijdag als zaterdag treedt hij op in De Slock.

Apetrots is de organisatie van Texel Blues op het boeken van de Spaanse Travelin' Brothers (zaterdag in Question Plaza) en de Belgische Doghouse Sam & the Magnatones (zaterdag in De Twaalf Balcken), de nummers 1 en 2 van eerder dit jaar in Brussel gehouden European Blues Challenge, zeg maar het Eurovisiesongfestival voor bluesartiesten.

Texel Blues concentreert zich op de vrijdag- en zaterdagavond, maar ook zaterdagmiddag zijn er al enkele optredens. Diezelfde middag is er een workshop bluesharp spelen in Question Plaza. Het festival wordt zondagavond afgesloten door El Kroppo Blues Band & Eelco Gelling. Gelling, bekend van Cuby & the Blizzards en Golden Earring, wordt volgend jaar zeventig, maar wordt nog steeds door weinig gitaristen overtroffen.

Passe-partouts zijn verkrijgbaar in de stand op de Groeneplaats en kosten €15,- voor een avond en €20,- voor het hele weekend. Voor €30,- krijg je naast een passe-partout ook nog het speciale Texel Blues-shirt.

Voor veel meer informatie: www.texelblues.nl.


First Lady, ''de jongste bluesband van Nederland''.


Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 5 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45