Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Texelaars willen Texel op het paspoort

Divers

Het is de wens van veel Texelse ouders: Texel als geboorteplaats op het paspoort van hun kind, ook al zijn ze in het ziekenhuis in Den Helder geboren. De NOS besteedde gisteren uitgebreid aandacht aan het onderwerp. Wie weet komt het in de toekomst wel zover, tenminste als aan D66 ligt.

"Dat Texelse ouders graag zwart op wit willen zien dat hun kind 'van Texel' komt, heeft niets te maken met een verkeerd sentiment, zegt burgemeester Francine Giskes van Texel. Het is de trots van de eilanders. Toen de Texelse Courant eens aankondigde dat vanaf 1 april de geboorteplaats in Texel kon worden gewijzigd, stond er die dag een lange rij bij het gemeentehuis", zo staat te lezen in het artikel.

Aanleiding voor het item was D66-Kamerlid Koser Kaya, die zich afvroeg waarom de woonplaats niet kan worden vermeld in het paspoort van een kind dat in het ziekenhuis in een andere gemeente is geboren. Voorlopig is het nog niet zover, zo blijkt uit het artikel. "Ze zal Plasterk vragen of hij wil onderzoeken of de geboorteplaats in officiële documenten kan worden vervangen door de woonplaats van de ouders, maar zegt daar direct bij dat ze nog 'hobbels' ziet. 'Wat doe je als ouders niet samenwonen en in verschillende gemeenten zijn ingeschreven?' Die vraag zal ze ook aan de minister stellen. Koser Kaya wijst erop dat het niet makkelijk is om haar plan erdoor te krijgen. Daar is een wetswijziging voor nodig. Maar ze denkt dat het tijd is om te kijken of de regels kunnen worden aangepast, omdat mensen vaker dan vroeger naar een ziekenhuis ver buiten hun woonplaats gaan om te bevallen." 

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 7 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 12 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1