Sandra Koopmans: "Dat mensen weer met plezier kunnen lopen is zo mooi om te zien."
Sandra Koopmans: "Dat mensen weer met plezier kunnen lopen is zo mooi om te zien." Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Minder opstartpijn en soepeler bewegen door voetreflextherapie

Gezondheid Gezond & Fit

Sandra Koopmans keerde twee jaar geleden terug op Texel. De Texelse vestigde zich aan Diek in Den Hoorn waar ze met veel plezier woont met haar partner en haar drie kinderen. Sandra is voetreflextherapeut met een praktijkruimte in de achtertuin die een prachtig uitzicht biedt over de Hoornder landerijen. Op maandag werkt ze vanaf Fysiotherapiepraktijk Synergy aan de Verzetsstraat in Den Burg.  

Het is regenachtig, maar binnen is het warm en het uitzicht helpt direct voor een ontspannen sfeer. We spraken eerder met Sandra over Voetreflexpraktijk Sereen en ze beloofde nog eens in te gaan op specifieke klachten waarbij men baat heeft bij een voetreflextherapeut. Ditmaal gaat zij in op chronische klachten, zoals bijvoorbeeld reuma en fibromyalgie en terugkerende rugpijn.  

Ik ben geen wonderdokter, maar ik kan wel meehelpen bij het dagelijks beweeggemak van mensen

“Voetreflextherapie valt onder de complementaire geneeskunde en is een aanvulling op een behandeling die mensen al krijgen. Veel mensen lopen met hun klachten al bij de specialist en/of fysiotherapeut. Met voetreflextherapie kun je net dat zetje extra geven, ook bij chronische klachten zoals artrose en fibromyalgie. Je lost blokkades in de energiedoorstroming op. Het draait uiteindelijk allemaal om balans. Wanneer je blokkades in die energiestromen hebt, zorgt het ervoor dat de ene plek in je lichaam teveel energie heeft, terwijl andere gebieden te weinig energie hebben met alle gevolgen van dien. Die blokkades kun je via massage opheffen. Mensen met artrose ervaren na voetreflextherapie bijvoorbeeld minder opstartpijn en pijnlijke gewrichten worden nog iets soepeler.” 

Sandra krijgt veel mensen in haar praktijk met kramp in benen en voeten. Door de massage wordt de bloedsomloop gestimuleerd en door de juiste voetzones te behandelen, komt het energiesysteem van de benen weer in balans. “Dat mensen weer met plezier kunnen lopen is zo mooi om te zien.” Bij mensen met fibromyalgie behandelt Sandra die voetzones die zorgen voor een energieker gevoel, soepele spieren/bindweefsel en balans in de darmen. “Als mensen beginnen, is de behandelfrequentie iets hoger, naarmate de energiedoorstroming is hersteld, hebben cliënten soms genoeg aan één bezoek per vijf weken. Het is mooi om te zien hoe mensen die ik behandel weer met meer gemak in beweging komen en blijven. Ik ben geen wonderdokter, maar ik kan wel meehelpen bij het dagelijks beweeggemak van mensen” 

Gedeeltelijk vergoed 

De passie voor voetreflextherapie is Sandra met de paplepel ingegoten. Als dochter van Manda Bergsma, de oprichtster van de School voor Voetreflexologie, kreeg ze de massagetechnieken van de voetreflex al vroeg mee. In 2011 voltooide Sandra de opleiding voetreflextherapie op Hbo-niveau en later ook de medische vakken conform de PLATO-eisen. Mensen die aanvullend verzekerd zijn krijgen dan ook een deel van de behandeling vergoed. “Het is daarbij interessant om te kijken wat je dit jaar nog aan tegoeden vanuit de verzekering hebt, vaak wordt dat jaarlijks bepaald”, tipt Sandra. Een jaar is Sandra nu bezig met haar Voetreflextherapiepraktijk op Texel en het bevalt uitstekend. “De woonomgeving kende ik natuurlijk en de woning is prachtig. Er komt in de maatschappij steeds meer begrip en draagvlak voor complementaire zorg. Ik heb heus wel eens mensen die aan het begin sceptisch zijn. Laatst een man die door zijn vrouw was gestuurd en zoiets had van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Ik vind dat helemaal niet erg. Deze man had er veel baat bij en gaf dat graag toe”, besluit Sandra.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 3 uur geleden 5
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 5 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 7 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? gisteren 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10