Niet iedereen heeft ruime financiële buffers achter de hand.
Niet iedereen heeft ruime financiële buffers achter de hand. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Financieel probleem kan iedereen overkomen”

Gezondheid Gezond & Fit

Het kan iedereen overkomen: een scheiding, verlies van baan of problemen met toeslagen en er kunnen vanuit het niets financiële problemen ontstaan.

Bij het maatschappelijk werk van Texels Welzijn en het sociaal domein van de gemeente kunnen ze erover meepraten. Jaarlijks zien zij gemiddeld enkele tientallen Texelaars die aankloppen voor hulp bij het oplossen van financiële problemen. Een gemeenschappelijke deler: mensen komen vaak aan de late kant waardoor problemen soms al verder zijn gegroeid dan eigenlijk nodig was. 

“Het niet meer openen van enveloppen met rekeningen is een duidelijk signaal dat er wat aan de hand is”, vertelt maatschappelijk werker Barbara Pieterse  van Texels Welzijn die Texelaars begeleidt om uit de financiële problemen te komen. “Je zou eigenlijk drie keer je maandsalaris op de bankrekening moeten hebben om klappen op te kunnen vangen, maar dat is helaas niet iedereen gegund.”

De centrale boodschap van Texels Welzijn en het sociaal domein: wacht niet tot problemen uit de hand lopen, maar trek bijtijds aan de bel als er wat mis dreigt te gaan. “Doordat veel mensen geen of slechts een kleine buffer hebben om financiële tegenslagen op te vangen, kun je zomaar niet meer in staat zijn om de rekeningen te betalen.” Een van de dingen die beide organisaties doen is mensen helpen om de uitgaven beter in de hand te houden. 

Daarvoor bestaat een budgetteringscursus die vanaf maandag 8 november wordt gegeven bij Texels Welzijn. Dat zijn zes bijeenkomsten op maandagochtend van 9:00 tot 11:00 uur waaraan belangstellenden gratis kunnen deelnemen. De aanmelding verloopt via Tanja en Barbara van het maatschappelijk werk. Voordat deelname begint, is er een gesprek met hen om te zien of de cursus aansluit bij wat iemand nodig heeft, zodat deelnemers niet halverwege afhaken.

Tijdens de bijeenkomsten wordt met elkaar doorgenomen hoe mensen geld kunnen besparen en op welke wijzen er buffers aangelegd kunnen worden. “Bedoeling is ook om elkaar tips te gaan geven over het besparen van geld.” 

De aanstaande stijging van de kosten voor gas, elektriciteit en brandstof is iets dat op het moment de nodige zorgen voor de toekomst baart. Volgens het Nibud gaan de kosten voor energie per gezin met gemiddeld 900 euro omhoog en het Rijk heeft een tegemoetkoming van circa 400 euro per huishouden aangekondigd. De zorg is dat de stijging bij mensen die weinig tot geen financiële armslag hebben nog steeds kan leiden tot financiële problemen.

Een ander punt waar maatschappelijk werk en gemeente alert op zijn, is de afwikkeling van de coronacrisis. Texelaars die buiten de boot zijn gevallen bij de diverse regelingen die vorig jaar in het leven werden geroepen, kunnen alsnog tegen financiële problemen aan gaan lopen. De ervaring uit de praktijk is overigens dat mensen nooit alleen voor financiële problemen aankloppen, maar dat er vaak meerdere problemen tegelijk spelen. Texelaars die hulp zoeken, kunnen binnen lopen bij Texels Welzijn in De Buureton aan de Beatrixlaan in Den Burg of bij het gemeentehuis aan de Emmalaan om afspraken te maken voor een gesprek.  

www.texelswelzijn.nl

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 12 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3