Jolanda Krijnen en Jasmijn Grooten in de praktijkruimte aan de Elemert in Den Burg.
Jolanda Krijnen en Jasmijn Grooten in de praktijkruimte aan de Elemert in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Zorgen dat tandarts niet overbelast raakt

Gezondheid Gezond & Fit

Het is een prachtig vak om tandarts op Texel te zijn, maar het is volgens kindertandarts Jolanda Krijnen uit Den Burg wel zo prettig als het beroep voor haar en haar collega-tandartsen de komende jaren werkbaar blijft.

De tandartsen op het eiland merken de toenemende aanwezigheid van gasten en het is volgens Jolanda (kindertandarts-pedodontoloog van Kindertandartspraktijk World Kids) tijd om een signaal af te geven. Het beroep dat op de tandartsen wordt gedaan is inmiddels dusdanig dat het aannemen van nieuwe cliënten lastig wordt (”ik heb zelf voor het eerst nu ook een wachtlijst”) en dat het soms lastig begint te worden om eigen cliënten in te plannen voor een behandeling.

De druk komt voort uit een specifieke situatie waar de tandartsen op Texel mee te maken hebben. Ze zien de hoeveelheid gasten toenemen, de jeugdtandartswagen is weggevallen, er is een praktijk minder om de weekenddiensten op Texel onderling te verdelen en toeristen verlangen soms bijna het onmogelijke. “Een tandartspraktijk heeft gemiddeld 1500 patiënten. Wij doen daarnaast nog gasten die op het eiland zijn en er moesten onderling een hoop kinderen worden verdeeld na het stoppen van de Dental Car. Veel gasten zijn in hun eigen woonplaats gewend dat ze daar 24 uur per dag een beroep kunnen doen op mondzorg, maar dat kunnen we hier helaas niet bieden, terwijl ze dat soms wel verwachten.”

Om de huidige situatie beheersbaar te houden, beperken de tandartsen zich bij gasten veelal tot noodhulp na incidenten of bij nabloedingen. Volgens Jolanda zou het prettig zijn als gemeente en ondernemers willen meedenken om de mondzorg nu en in de toekomst op het eiland in orde te houden. “Het kan wellicht een idee zijn als bijvoorbeeld op een park als De Krim een tandarts aanwezig is die er specifiek voor de toeristen is. Dat kan al veel schelen. Een ander idee is wellicht dat studenten van het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam in hun laatste jaar op het eiland praktijkervaring opdoen. Ik bied ze graag een stoel aan om hier in de praktijk mee te komen werken.”  

Een tandarts erbij voor het eiland zou ook prettig zijn, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In de Randstad is het vaak geen probleem om een tandarts te vinden, maar in andere delen van het land worden ze schaarser. “In delen van Zeeland zijn al helemaal geen tandartsen meer, op Vlieland en Ameland zijn ook geen tandartsen en ik ben zelf nog de enige gespecialiseerde kindertandarts boven Alkmaar.” 

In het recente verleden verliep het vinden van opvolgers voor Texelse tandartsen die stopten ook al meermalen moeizaam. Jolanda hoopt dat andere geledingen op het eiland in ieder geval mee willen denken om de mondzorg op het eiland voor iedereen goed te houden.  Volgens haar gaat het over het algemeen verder goed bij de kinderen die zij in haar praktijk ziet. “Ik ga elke dag met plezier en enthousiasme naar mijn werk en hoop dat nog vele jaren voort te zetten.”

 Het team van World Kids bestaat op het moment uit vier mensen: Jolanda Krijnen, Maaike Krijnen (balie/administratie), Jasmijn Grooten (balie/assistent) en Janice Blaauboer (balie/administratie).

https://www.kindertandartsworldkids.nl/

The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 15 minuten geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 2 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 3 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 20 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1