Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Hond valt zeehond aan

Algemeen

Ecomare-dierverzorger Rowanne Huisman schrok enorm toen ze vanmorgen op een melding van een hulpbehoevende zeehond afreed. Toen ze de plek waar het dier lag naderde, zag ze dat een flinke hond de zeehond aan het bijten was; hij gooide de zeehond zelfs de lucht in! De eigenaar stond machteloos.

Met een groot schepnet en hulp van een omstander lukt het Rowanne met de nodige moeite om de zeehond en de hond te scheiden. Beide dieren waren danig overstuur, net als de betrokken mensen. Rowanne besloot rechtstreeks met de zeehond naar de dierenartsenpraktijk te rijden, zodat ze meteen onderzocht kon worden. Daar bleken de verwondingen gelukkig mee te vallen. De zeehond heeft meteen injecties gekregen, onder andere omdat ze een longworminfectie had.

“Dat doet-ie anders nooit!” is helaas een bekende uitroep van hondenbezitters. Honden kunnen voor de eigenaar heel onvoorspelbaar gedrag vertonen als ze in een situatie komen die niet eerder is voorgekomen. Dat overkwam de hondenbezitter vanochtend ook, toen hij met zijn loslopende hond de zeehond trof. De hond ging volkomen onverwacht in de aanval. Een schokkende gebeurtenis voor alle betrokkenen.

Een goede afloop is zeker geen garantie bij een confrontatie tussen een hond en een zeehond. Er zijn voorbeelden waarbij de hond het onderspit heeft gedolven en andere gevallen waarbij het tot de dood van de zeehond heeft geleid. Alle reden dus om een hond aan te lijnen zodra er een zeehond in zicht komt. Ook voor de zeehond van De Hors, een vrouwtje dat Duvel is genoemd, is de afloop nog ongewis. Ze ging gedurende de dag achteruit; of dat (deels) door de aanval van de hond kwam, is niet te zeggen. Mogelijk heeft ze inwendige beschadigingen opgelopen. De dierverzorgers houden haar nauwlettend in de gaten.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen gisteren
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2