Arnold van Bruggen uit Den Hoorn (rechts) en fotograaf Rob Hornstra bij een eerdere expositie van het 'Sochi-Project'.
Arnold van Bruggen uit Den Hoorn (rechts) en fotograaf Rob Hornstra bij een eerdere expositie van het 'Sochi-Project'. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Expositie Arnold van Bruggen in Den Helder

Algemeen

In Den Helder is van 27 tot en met 31 oktober een bijzondere expositie te zien van Arnold van Bruggen uit Den Hoorn en fotograaf Rob Hornstra.

De twee trokken in het kader van het project ‘The Europeans’ twee maanden lang door Den Helder om de stad en zijn bewoners te documenteren.

Dat leidde tot een boek over de marinestad en de expositie die in het Pompgemaal in Den Helder (Duinweg 50 in Huisduinen) wordt gehouden.

De Europeans is een project waarvoor Van Bruggen en Hornstra van 2020 tot 2030 door Europa trekken om meer steden zoals Den Helder te gaan documenteren.

“In Europa zijn meer steden te vinden zoals deze marinestad, die bovenmatig afhankelijk zijn van de aandacht van de nationale overheid. Een stad waar complete wijken gebouwd zijn en de bevolking eenzijdig is samengesteld naar de vraag van de grootste werkgever.”

De schoonheid van zulke steden is volgens Van Bruggen en Hornstra dat buitenstaanders weinig zien in de stad, maar dat de inwoners houden van hun stad en er nooit meer weg willen. Of zoals een bewoner van Den Helder het tegen hen zei: “Sommigen noemen de marinestad het eind van de wereld. Die zien het verkeerd. Hier begint Europa. Hier begint het spoor, hier beginnen de wegen. Wij willen hier nooit meer weg.”

Van Bruggen en Hornstra werken al langer met elkaar; ze waren ook de mensen achter het ‘Sochi-Project’ waarvoor ze vijf jaar lang naar de Russische stad Sochi reisden waar in 2014 de Winterspelen werden gehouden. De twee legden toen in tijdsdocument vast hoe de stad zich in aanloop naar de Spelen ontwikkelde.

De expositie in het Pompgemaal is van 27 tot en met 31 oktober dagelijks te bezoeken van 10:00 tot 18:00 uur.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2