Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Woede bij D66 om parkeerautomaten

Divers

"Wij vinden het onbegrijpelijk dat u geen haast maakt met opheffen van de situatie dat alleen cash betaald kan worden bij onze automaten. Het is, zoals gezegd, gastonvriendelijk maar ook enorm uit de tijd"

D66 is boos. In een brief aan het college schrijft de partij dat zij zich slecht behandeld voelen. "D66 heeft al op 28 oktober 2014 voor het eerst vragen gesteld over de parkeerautomaten, de reservering daarvoor en het tempo van vervanging, kijkend naar het wegvallen van de chip-knip en de onmogelijkheid om met pin te betalen. Er was zorg bij D66 over de gastvriendelijkheid (alleen cash kunnen betalen bij parkeerautomaten, en dan ook nog met een niet in enige regeling terug te vinden bepaling van een minimale inworp van 1 euro (ook dus voor slechts 10 minuten parkeren)." De raad heeft in november 2013 geld beschikbaar gesteld (€ 132.000) voor de vervanging van (verouderde) parkeerautomaten.

In de periode die volgt blijft D66 vragen stellen, maar voelt zich niet serieus genomen en vraagt begin dit jaar een gesprek aan met wethouder Kingma dat plaatsvindt op 17 februari. "In dat gesprek wordt toegezegd dat er in ieder geval drie tweedehands parkeerautomaten geplaatst zouden gaan worden, voor de zomerdrukte, op drukke parkeerplaatsen. Met de mogelijkheid van PIN." Dit is tot op heden niet gebeurd. 

Op 1 juli 2015 heeft de gemeenteraad vervolgens de jaarrekening 2014 vastgesteld. Daar staat in: "In afwachting van de vaststelling van het mobiliteitsplan zijn de parkeerautomaten niet vervangen. De automaten zijn echter in slechte conditie waardoor vervanging in 2015 noodzakelijk is." Hier wordt het bedrag van €132.000,- opnieuw genoemd. Nu is dit bedrag exclusief btw.D66 vindt het systeem verouderd en soms op hoe er elders in het land parkeergeld betaald kan worden: 06-parkeren: betalen via je mobiele telefoon, betalen met pin of creditcard of mobiel parkeren bij Yellowbrick. 

Omdat er nog steeds niet gebeurd is, is de maat voor D66 vol: Al sinds oktober 2014 stellen wij vragen hierover. En komen er antwoorden. Maar de antwoorden zijn soms strijdig met elkaar. Of half. Of rijmen niet met teksten die het college opneemt in begroting of jaarrekening. Zelfs een toezegging in een gesprek tussen D66 en wethouder Kingma wordt niet nagekomen. We maken ons ook zorgen over de mate waarin u in staat bent te plannen en te begroten. De gemeenteraad mag er toch vanuit gaan dat als u een concept-begroting voorlegt, deze realistisch en haalbaar is? De vervanging van de parkeerautomaten illustreert dat dit niet altijd zo is. Datzelfde geldt overigens voor de forse bedragen die jaarlijks worden overgeheveld", besluit de partij. Welke bedragen dat zijn wordt niet uitgelegd. De partij stelt dat dit toegelicht wordt bij de behandeling van de Halfjaarrapportage. 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 16 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3