Grote vangacties zoals 2008 zijn tot dusver eenmalig.
Grote vangacties zoals 2008 zijn tot dusver eenmalig.

Wat ik zeggen wou - Zinloze dierenmishandeling

Divers

Het bericht in deze krant van ruim een week geleden "Veel ganzen wachtten vangactie Duke niet af" nodigt de Vogelwerkgroep Texel alsnog uit tot het sturen van een brief naar deze krant. Vooral natuurlijk de laatste zin over het vrijwel ontbreken van negatieve reacties. Na de twee ingezonden brieven in de TC van afgelopen vrijdag en de kritische opmerking van Woelmuis hier dan nog één, waarin wij niet zullen ingaan op enkele onjuistheden in het betreffende artikel.

Vogelwerkgroep Texel heeft begin juni in een bericht aan haar leden, op Facebook en via Twitter en E-mail al laten weten het absoluut niet eens te zijn met de vangacties. Wij stelden o.a. dat het op grote schaal uitroeien van ganzen en zeker d.m.v. deze methode, niet meer van deze tijd is. Wij beschouwen het als dierenmishandeling. Het is in onze ogen een primitieve en barbaarse methode en het gebruik er van op wilde dieren zegt veel over de ethiek van onze overheid en een aantal natuurorganisaties.

Filmpjes van de vang acties op Facebook en You-tube laten overduidelijk de enorme paniek, stress en het elkaar in doodsangst vertrappen van de ganzen zien. Het gebruik van CO2 zorgt voor een gruwelijke en pijnlijke dood: men laat de dieren 'eenvoudigweg' stikken. Het is jaren lang verboden geweest dit gas te gebruiken. Zelfs in de bio-industrie en bij het ruimen van duizenden varkens, kippen en geiten wordt het niet toegepast. Door sterke lobby van de Nederlandse overheid in Europa is het echter weer toegestaan.

Maar eigenlijk nog belangrijker is dat de massale slachtpartijen nauwelijks of niet het gewenste effect zullen hebben. Door vogels te elimineren wordt juist ruimte geschapen voor de overgebleven ganzen, jonge dieren krijgen grotere overlevingskansen, oudere dieren zullen langer in leven blijven en zich blijven voortplanten. De ganzenpopulatie zal door dit ingrijpen in haar optimale groeifase blijven. Daarnaast zullen door de voortdurende vervolging de ganzen ook schuwer en 'slimmer' worden. Ze passen zich aan waardoor ze minder makkelijk te vinden en te vangen zijn.

Wij hebben de vangacties met ingehouden woede en verontwaardiging gevolgd. Wettelijk leek er niets meer tegen te doen. Daarom hebben wij de doodskaravaan van Duke gedurende die eerste vangdag op Texel zoveel mogelijk gevolgd en foto's gemaakt. Naderhand is bij een rechtszaak in Gelderland gebleken dat een vangkraal volgens de Europese Vogelrichtlijn een verboden vangmiddel is. Bij het vangen van de grauwe ganzen in de Roggesloot en de brandganzen in Dijkmanshuizen is dit verboden middel ook gebruikt! Acht natuurorganisaties hebben naar aanleiding van de acties bij het crematorium in Schagen aangifte gedaan tegen Gedeputeerde Staten Noord-Holland en de Faunabeheer Eenheid Noord-Holland (FBE) van mishandeling van dieren en het gebruik van een verboden vangmiddel.

Vogelwerkgroep Texel zal zeker bezwaar maken tegen de vergunning van G.S. voor de FBE voor het uitvoeren van populatiebeheer, lees het doden van zoveel mogelijk ganzen in en nabij Natura-2000 gebieden.

Er zijn dus veel meer 'negatieve berichten', vooral in de sociale media dan de FBE stelt. Berichten over ganzenvervolging die een negatief beeld van Texel Natuur- en Vogeleiland geven en over acties die op weinig begrip van veel bewoners en (potentiële) bezoekers van ons eiland kunnen rekenen.

Bestuur van Vogelwerkgroep Texel

    

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 8 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45