Eén van de aangespoelde onderdelen.   (Foto's Maarten Brugge)
Eén van de aangespoelde onderdelen. (Foto's Maarten Brugge)

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Auto-onderdelen uit wrak Baltic-Ace spoelen aan op Texel

Divers

Auto-onderdelen die op de Texelse kust aanspoelen zijn zo goed als zeker afkomstig uit het wrak van de ''Baltic-Ace'' dat in december 2012 zonk ten westen van Goeree-Overflakkee. De restanten zijn onder meer gevonden door de Texelse jutter Maarten Brugge. 

Maarten Brugge runt samen met zijn vrouw Belinda het Juttershotel 'de Waal' op het eiland. Voor hotelgasten organiseert hij regelmatig jut-tochten en is dus vaak op het strand te vinden. "In eerste instantie vond ik alleen kleine stukjes zwart plastic,maar toen ik verder zocht vond ik een ventilator en een handgreep van een auto. Je kon zien dat ze geruime tijd in het water hadden gelegen, het metaal was verroest." De vondsten van Maarten zijn niet bij kleine stukjes gebleven. Korte tijd later vond hij grotere onderdelen op het strand; al dan niet voorzien van Russische teksten. Zelf denkt Maarten dat de onderdelen van de autocarrier 'Baltic Ace' afkomstig zouden kunnen zijn. Maarten is niet de enige die dat denkt, want inmiddels liggen alle gevonden auto-onderdelen in het 'Schipbreuk- en Juttersmusum Flora', waar een hoekje is ingericht over de ondergang en de berging van de 'Baltic Ace'.

De onderdelen zijn gevonden op het strand van 'De Hors' tussen paal zeven en negen. 'Maar er spoelen niet alleen dáár auto-onderdelen aan, ik hoor dat er nu op vrijwel meerdere locaties auto-onderdelen aanspoelen, mijn gasten hebben ook onderdelen gevonden op het strand ter hoogte van paal 28. "Er liggen overigens nog steeds meer ballonnen-touwtjes dan auto-onderdelen op het strand dus het is (nog) geen mega vervuiling hoor", maar dit kan het begin zijn van (veel) meer en het hoort gewoon niet in zee en op een strand thuis.''

De Baltic Ace verging na een aanvaring met het schip 'Corvus J' op 5 december 2012. Het ongeluk vond op ongeveer 65 kilometer ten westen van Goeree-Overflakkee plaats. Het schip zonk binnen 15 minuten. Van de 24 bemanningsleden die aan boord waren kwamen er 11 om het leven. De Baltic Ace had 1400 auto's aan boord en naar men zegt, een groot deel van het merk Mitsibushi die voor de Russische markt bestemd zouden zijn. Behalve dat de Baltic Ace 1400 auto's aan boord had, bevond zich in het wrak ook 540.000 liter stookolie. Het wrak ligt op een diepte van 35 meter, midden in een van de drukst bevaren internationale scheepvaartroutes van de Noordzee. Het hindert een vlotte en veilige doorvaart voor de schepen die richting Rotterdam varen.

Met het oog op het milieu heeft Rijkswaterstaat in de zomer van 2014 de stookolie uit de tanks en de olieresten uit de machinekamer laten verwijderen. Op 9 juni van dit jaar berichtte Rijkswaterstaat dat zij een begin hebben gemaakt met het in stukken knippen van het wrak en dat het eerste wrakdeel van de zeebodem was gehesen. Het is per ponton vervoerd naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in scheepsontmantelingen. Het kan enkele maanden duren voordat het 148 meter lange schip van de zeebodem verwijderd is.

Is het toeval dat er auto-onderdelen aanspoelen nu het wrak wordt ontmanteld en van de zeebodem wordt gehesen? Kustnieuws Nederland Europa legde de vraag, half juni voor aan Rijkswaterstaat voor. Maar de vragen zijn een maand later nog steeds in behandeling bij het Ministerie. 

Met dank aan Laura ten Seldam, schrijver van de tekst. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Jutter Maarten Brugge.
Afbeelding
Afbeelding
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 uur geleden 7
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 20 uur geleden 70
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
medewerker planning gezocht 22 uur geleden
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15
Afbeelding
"Als we niets doen, gaat iedereen het voelen" Algemeen 14 apr, 10:30 13
Twee verdwaalde narcissen in een veld blauwe druifjes.
De Lezersfoto - Bollen in bloei Algemeen 14 apr, 08:00 2