Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Rechtbank buigt zich in september over juweliersroof

Divers

De rechtbank in Alkmaar buigt zich op 8 september inhoudelijk over de inbraak bij juwelier Tromp in Den Burg.  Een 21-jarige man uit Utrecht die vastzit vanwege zijn vermeende rol blijft in elk geval tot dan in voorarrest, zo bleek donderdag bij een tussentijdse zitting.

De Utrechter is de enige die op dit moment vastzit in de zaak. Een medeverdachte is voortvluchtig en spoorloos. Volgens advocaat Jillis Roelse, die de Utrechter verdedigt, is de man wel aangehouden geweest, maar per abuis vrijgelaten. De politie verwarde hem volgens de strafpleiter na zijn arrestatie met een derde betrokkene, die achteraf niets met de zaak van doen bleek te hebben. Roelse ving donderdag bot bij de rechtbank met een verzoek om drie getuigen nader te verhoren. Twee van zijn verzoeken gingen over het forensisch onderzoek en het aangetroffen DNA-materiaal. Daarnaast wilde hij de vriendin van zijn cliënt aan een nader verhoor onderwerpen. De rechtbank wees alle verzoeken af, omdat die gezien de onderbouwing "geen relevante informatie kunnen opleveren" voor de uiteindelijke beslissing in de zaak.

Bewijsmiddelen
De raadsman had om de extra getuigenverhoren verzocht omdat er buiten het gevonden DNA-materiaal (bloedsporen op een stukje glas van een stukgeslagen vitrinekast) geen bewijsmiddelen in de zaak zijn. "Dit gaat over de kern van de zaak", betoogde hij. "Waar zat het bloed? Op het breukvlak? Aan de buitenzijde? Ik wil weten wat de sporen ons vertellen", zei hij. De vriendin – volgens het Openbaar Ministerie overigens spoorloos – wilde hij vragen omdat zij mee was naar Texel.

Bij de inbraak in de juwelierszaak werden volgens de officier van justitie goud, sieraden en juwelen buitgemaakt. Een buurtbewoner die op het geluid afkwam werd toegebeten: "Oprotten hier! Ik schiet je voor je kop." De 21-jarige Utrechter werd een paar weken na de inbraak opgepakt. Hij heeft in zijn verhoren tot nu toe geen woord losgelaten. Voor de rechtbank zei hij donderdag pas tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak verklaringen te willen afleggen. 

Een verzoek van zijn advocaat om zijn voorarrest met een week te schorsen zodat hij afscheid kan nemen van zijn ernstig zieke oma wees de rechtbank donderdag af. Hij kan nu via de gevangenisdirectie regelen dat hij onder begeleiding afscheid kan nemen. De officier van justitie – die fel tegen de schorsing van het voorarrest was – gaf aan zich daartegen niet te verzetten.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 12 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 15 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 19 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00