Afbeelding

Online lezing van Artex: De heilige Franciscus

Cultuur

Op dinsdag 28 september om 20.00 uur organiseert Artex een online lezing over Franciscus van Assisi. De lezing wordt gegeven door kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

Franciscus van Assisi heette eigenlijk Giovanni di Pietro Bernardone en was een telg van een gegoede familie in het Italiaanse Assisi. Hij werd geboren in 1181 of 1182 en overleed in 1226. Franciscus dankt zijn wereldwijde bekendheid aan zijn letterlijk voorbeeldige levenswandel en de verbetering van het aanzien van de Rooms-katholieke kerk in zijn tijd. Hij stichtte een nog steeds populaire orde die armoede hoog in het vaandel heeft, hij schreef en predikte en de traditie wil dat hij tal van wonderen verrichtte.

Zo kon hij naar verluidt met dieren communiceren. Geen wonder dat zijn feestdag tegenwoordig Dierendag is. Ook bekend is dat hij de stigmata heeft ontvangen, dat wil zeggen de wonden die Jezus aan het kruis kreeg. Franciscus bootste Jezus’ leven immers na. Daaruit ontstonden weer andere legendes die we u tijdens de lezing niet zullen onthouden. Luister naar het verhaal van een bijzonder, geliefd en veelzijdig personage van het christendom.

Deze lezing wordt online gegeven. U kunt de lezing thuis volgen op uw computer of tablet. Hoe het precies werkt is te lezen op de website van Artex.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 10 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 13 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 15 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 17 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00