Julia van der Velde.
Julia van der Velde. Foto: Celine Kuijper

Dit artikel is geschreven door
Julia Van der Velde

Julia van der Velde blogt op freelancebasis voor de Texelse Courant

De maatschappij vormt ons

Algemeen

De dokter en de secretaresse zitten op een willekeurige bank in het park, althans dat denkt de secretaresse. De dokter had deze bank uitgekozen. Nu zitten ze recht tegenover een dame die zingt tegen een kinderwagen. Veel zouden haar slecht en een monster noemen. De dame heeft haar eigen baby te lang onder water gehouden zegt de dokter. Nu zingt ze tegen een lege kinderwagen.

De secretaresse kijkt vol ongeloof en verschrikking op naar de dokter. Beide kijken vanuit een ander perspectief naar de kindermoordenaar. De dokter zegt namelijk dat het niet haar eigen schuld is; “society formed her”. De maatschappij heeft haar gevormd. Seizoen 1, aflevering 4, minuut 12; The Alienist te zien op Netflix. 

Die zin zette mij aan het denken. Wat voor ideologieën legt de maatschappij ons allemaal op. In de minuut die ik beschreef gaat het over een vroegere gedachte; een vrouw is er om kinderen te baren. Dat is nu wel anders. Steeds vaker hoor ik mensen van mijn generatie zelfs zeggen dat ze helemaal geen kinderen willen. “Wie wil nou kinderen in een gebroken wereld zetten zonder dat ze daar een keuze in hebben”. Stof tot nadenken en voor mij heel lastig, zelf wil ik heel graag kinderen. Maar ben ik dan egoïstisch? 

Dat denk ik niet. Kinderen zijn kleine mensen en zonder nieuwe mensen sterven we na een poos uit.

Onze taak als nieuwe ouders zal zijn om onze kinderen, deze nieuwe mensen, zo groot te brengen dat ze met respect en bewustzijn omgaan met onze planeet. Respect voor de natuur en alles daaromheen. Uiteindelijk begint en eindigt alles bij de opvoeding en dus de maatschappij, zo is de cirkel rond. Mijn generatie zou niet moeten willen zeggen: “we willen geen kinderen krijgen want de wereld is verpest”, maar “we willen kinderen opvoeden om hun te leren omgaan met de verpeste wereld” en dan verbreken we de cirkel.

Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 19 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 22 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 22 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73