Leerlingen Artex namen eerder dit jaar met elkaar een dansfilm op.
Leerlingen Artex namen eerder dit jaar met elkaar een dansfilm op. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

‘Hopelijk nu een wat rustiger jaar’

Cultuur

Gewoon een rustig jaar waarin zoveel mogelijk fysiek les kan worden gegeven, corona naar de achtergrond gaat en de tijd gestoken kan worden in de verdere ontwikkeling van het nieuwe Thijssehuis in Den Burg.

Het is een wens voor het komend cursusjaar waar directeur Sander Boschma van Artex Kunstenschool in Den Burg geen doekjes om windt. Het afgelopen jaar (2020/2021) was er één van extremen. Aan de ene kant was er het virus waardoor veel lessen online moesten plaatsvinden of niet door konden gaan. Aan de andere kant kwam er eindelijk schot in de plannen voor een nieuw onderkomen (met de bibliotheek en Young 4 Ever) in het beoogde nieuwe Thijssehuis op de plek van de Thijsseschool in Den Burg. “Dat biedt perspectief voor de toekomst.”

Volgens Boschma valt het veel Texelaars en docenten te prijzen dat zij ondanks corona afgelopen jaar aan Artex verbonden zijn gebleven. “Er zijn weinig cursisten afgehaakt en er waren veel mensen die de restitutie van het lesgeld ten goede lieten komen aan het solidariteitsfonds van Artex. Dat valt echt te prijzen.” Het solidariteitsfonds is er voor Texelaars die te weinig geld hebben om lessen te volgen, zodat zij met steun uit het fonds een cursus bij Artex kunnen blijven volgen. Voor de docenten was het zeker geen leuk jaar, vooral voor de mensen die freelance werken. Een paar van hen gingen wat anders doen, maar de meesten docenten zijn er komend lesjaar weer.

Cursussen van start in nieuw lesjaar van Artex 

Het cursusaanbod voor het komend cursusjaar (2021/2022) heeft niet geleden onder de crisis. Op de website van Artex zijn veel vertrouwde cursussen te vinden en ook enkele nieuwe. Dat zijn onder meer een cursus ‘Dansparcours’ (combinatie van dans en krachtoefeningen om conditie op te bouwen) en een cursus ‘TikTok-moves’. De danslessen worden komend cursusjaar gegeven door Denise Barhorst en Yasmijn Gijzenij die de rol van Tamar Yard overneemt. Zij is vertrokken naar een nieuwe baan in Alkmaar. Klarina Combé blijft de danslessen aan mensen met een beperking verzorgen. Marleen Bakker wordt de nieuwe docent beeldende lessen en neemt op dat gebied de lessen over van Maurice Christo van Meijel. Hij gaat zich dit seizoen richten op zijn rol als cultuurcoach van Texel.

Op het gebied van muziek kent Artex komend jaar onder meer de cursus ‘Goldies Oldies Coverband. “Ook hier blijft Artex in beweging, de cursus Golden Oldies doen we dit jaar bijvoorbeeld plugged en unplugged. Dat laatste is voor de mensen die graag een instrument bespelen, maar voor wie het niet allemaal versterkt hoeft te zijn.”  De nodige aandacht blijft er het komende jaar eveneens voor “hafabra”, oftewel de muziekopleiding voor harmonie, fanfare en brassband. “De hafabra verenigingen op het eiland kunnen nieuwe leden gebruiken en hiermee stimuleren wij dat van harte.”

“Hopelijk kan het lesgeven allemaal weer zoveel mogelijk fysiek. We merkten afgelopen jaar dat het sociale contact tijdens de cursussen wel zo belangrijk is. Dat zagen we ook toen we de dansfilm aan het opnemen waren. Het was goed om weer bij elkaar te zijn en om samen te dansen.” De film gaat na de zomer in première in de bioscoop.

Je kunt elkaar op zoveel manieren versterken en aanvullen in Thijssehuis
Komend jaar wordt ook volop gewerkt aan de ontwikkeling van het nieuwe Thijssehuis. Daar kwam vaart in nadat de gemeenteraad in september 2020 €7,7 miljoen beschikbaar had gesteld. Er ligt een voorlopig ontwerp op tafel en een extern bureau is bezig een businessplan te ontwikkelen waar de gemeenteraad eind dit jaar een finale klap op kan geven. Boschma verwacht veel van de samenwerking tussen Artex, de bibliotheek en Young4Ever. “Je kunt elkaar op zoveel manieren versterken en aanvullen. Het is heerlijk om daarmee bezig te zijn. Het is zoveel meer dan alleen huisvesting van drie organisaties.” Mogelijk neemt Radio Texel ook zijn intrek in het nieuwe  gebouw, op het moment worden de mogelijkheden verkend. Boschma verwacht over twee jaar op de nieuwe locatie actief te kunnen zijn.

Volgens hem volgt meer dan tien procent van de Texelaars één of meerdere cursussen bij Artex. “Dat is hoog. In Den Helder, waar ik bij Triade actief ben, doet ongeveer 2,5 procent van de bevolking mee aan cultuuronderwijs en daar mogen we ook niet over mopperen.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 15 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3