Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Veel auto’s in voetgangersgebied

Algemeen

“Je kon er op wachten”,  stelt een ondernemer aan de Vismarkt na het ongeluk van donderdagochtend. Hoewel het voetgangersgebied is, rijden er de hele dag auto’s op en af over de Groeneplaats en de Vismarkt in Den Burg. 

De laad- en lostijden mogen alleen worden ontweken met een zogenoemde kluspas. Er wordt zeker op de Vismarkt veel geklust, maar donderdagochtend stonden er zeker twaalf voertuigen - inclusief vrachtwagens - langdurig geparkeerd op het relatief kleine plein. Doordat voertuigen bovendien niet altijd langzaam de hoek - waar nu nog bloemist De Luifel zit - om komen rijden, gaat het heel vaak maar net goed. Donderdagochtend ging het mis toen een chauffeur van een bestelbus en een voetganger elkaar over het hoofd zagen met alle gevolgen van dien, overigens binnen de venstertijden.

Wethouder Edo Kooiman kent de geluiden. “Er zijn daar wel degelijk boa’s en er wordt opgetreden tegen auto’s die daar de hele dag geparkeerd staan. Ik weet niet hoeveel van de geparkeerde auto’s daar een kluspas hebben, maar ik denk niet allemaal.”

Onlangs kaartte Annie Hin (Texel 2010) al aan dat er nog steeds veelvuldig en veelvuldig te hard wordt gereden op de Groeneplaats. Het nodige bestemmingsverkeer heeft toestemming om te te laden en te lossen tijdens venstertijden. “Maar het blijft voetgangersgebied, het is de bedoeling dat men dan stapvoets rijdt. En ook ik zie daar wel eens verkeer behoorlijk hard rijden, dat zijn dan zelden toeristen. Drempels helpen meestal niet, het zijn regelmatig Texelaars die denken dat ze ook na die tijd nog wel even toch met de auto of bus dat gebied in kunnen. Wij doen er alles aan om in de communicatie duidelijk te maken dat dat niet de bedoeling is, met extra borden en belijning. We hopen dat het niet nodig is om het helemaal af te sluiten voor verkeer.”

Op dit moment zijn er bij een tweetal panden op de Vismarkt bouwwerkzaamheden bezig. Maar na deze verbouwingen volgt ook nog de verbouwing van de Kantoorstraat.   

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 14 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3