Afbeelding
Foto: Eigen foto

Dit artikel is geschreven door
Julia Van der Velde

Julia van der Velde blogt op freelancebasis voor de Texelse Courant

Té, is nooit goed

Algemeen Blogs

De journalistiek moet meegaan met haar tijd, anders sterft ze uit. Dat klinkt heel dramatisch, maar het is wel waar. Zo kan je generatie Z (2001-2015) geen krant aanbieden en zullen de babyboomers (1945-1955) niet zo goed overweg kunnen met de digitale versie. Het punt is dat de manier van het volk bereiken steeds moet veranderen in de strijd om aandacht. Tegenwoordig hebben we dan ook heel veel verschillende manieren om het nieuws te consumeren en misschien wel iets te veel…

Vroeger had je één krant die je las en het journaal dat je keek en kwam je het nieuws van de wereld vaak pas de volgende dag te weten. Nu krijg je het enkele minuten na de gebeurtenis via een melding op je telefoon binnen. Soms vraag ik me af waar men tegenwoordig de tijd vandaan haalt om alles bij te houden. Alle nieuws apps, kranten, het journaal op tv en de radio, hoewel ik journalistiek studeer, vind ik het vaak een enorme informatiedump. Vooral wanneer alle media hetzelfde nieuwtje brengen. In de journalistiek kan je je tegenwoordig onderscheiden met je mening en door grondig onderzoek te doen.

Door de ontzuiling ontstond er onder media concurrentiestrijd en ik denk dat daardoor alleen maar meer media zijn ontstaan, dat er vandaag de dag juist meer verschillende manieren ontstaan om het nieuws het “beste” te brengen. Het maakt het voor de lezer ook niet makkelijker. Wat ga je lezen en wat is het “juiste” nieuws. Lezers weten ook niet meer wat waar is en wat niet, want wat moet je geloven als alle media iets anders zeggen? Op school wordt ons geleerd om objectief te zijn en te strijden voor de waarheid, maar ik betwijfel of dat in de praktijk ook echt uitgevoerd wordt.

Wat ik probeer te zeggen is niet dat er minder soorten kranten zouden moeten zijn, maar dat de momenten van informatie minder zouden kunnen zijn. Je krijgt nu namelijk dat veel mensen het nieuws gaan mijden en dat is natuurlijk niet iets wat een journalist wil. Weten wat er om je heen gebeurt is goed, maar om dat nou elke minuut bij te houden lijkt mij niet gezond. De Texelse Courant twee keer per week op de mat is dus niet zo verkeerd.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 9 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 12 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 13 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5