Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Documentaire over Russenoorlog op Youtube

Historie

Onder de titel “Nederland in WO.II ” is op YouTube een documentaire verschenen over de Russenoorlog. Het is één van de 75 items over de Tweede Wereldoorlog. De documentaires zijn gemaakt door Jeffrey Koerhuis uit Zwolle.

“Ik ben altijd een enorme fan van theater en geschiedenis geweest. Die twee wilde ik meer gaan combineren. Ik gaf in Zwolle stadswandelingen. Ik vertelde ook verhalen die mensen niet kenden. Dan keken ze me bijna ongelovig aan, zo van: Is dat zo? Zo kwam ik op het idee. 75 jaar bevrijding kwam er aan en ik dacht: ik zet 75 onbekende verhalen naast elkaar en zoek daar de mensen en de musea bij. Zo kwam ik ook het verhaal van de Russenoorlog tegen. Ik werkte het uit en kwam bij het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum terecht.” 

Op film vertelt Gelein Jansen het verhaal bij de bunker tegenover het vliegveld, waarin Georgiërs zich tijdens de opstand hadden verschanst. Hoe ze door de Duitsers worden gerekruteerd, op Texel terecht komen en op 6 april 1945 in opstand komen. Hoe de muiterij een desastreuze wending krijgt, een slagveld dat vele honderden slachtoffers eist. Een filmpje van een minuut of acht, waarin ook foto’s en animaties voorbijkomen. In deze serie ook filmpjes over allerlei andere verhalen die vaak niet bekend zijn bij het grote publiek. 

“Over de Holocaust, het verzet. Mensen kennen wel de basis, maar vaak niet wat er onder zit. Bijvoorbeeld de zigeunerbevolking en de Nederlandse Oost Compagnie (NOC). Deze stuurde Nederlandse NSB-boeren naar landen als Oekraïne en Litouwen om daar boerderijen op te bouwen.” Verhalen over “goeie” Duitsers, militairen die in het verzet zagen en ook NSB’ers die bij het verzet gingen. Maar na de oorlog toch werden weggezet als landverraders.” Informatief en toegankelijk. Wel vergde het maken van deze en de andere documentaires veel meer tijd dan Koerhuis vooraf had ingeschat. 

“Het zoeken van foto’s en andere informatie en met name de montage. Het interview met Gelein duurde bijvoorbeeld 45 minuten, wat uiteindelijk tot een minuut of acht moest worden ingekort. Ook de landkaartjes, die ik zelf maak, waren een hele klus. Het moet kort en krachtig en ik wilde in de filmpjes ook nog een soort chronologische lijn. Bij elkaar een echt monsterproject.”

Een project geheel op eigen initiatief, vrijwillig en met eigen middelen. Hij is al een eind gevorderd. “Er staan nu circa dertig afleveringen online en ik heb er nog een stuk of tien, twintig liggen. Nog even de puntjes op de i en dan kunnen die ook op YouTube. Ik denk dat dit project wel nooit helemaal af zal zijn. Je komt altijd wel weer een verhaal tegen dat de moeite waard is.” Te zien via de link https://www.youtube.com/watch?v=yOHnoracy0Y


Weergave van de strijd tijdens de Russenoorlog.  

Illustratie Jeffrey Koerhuis


Verwoeste boerderij.  

Jeffrey Koerhuis.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 16 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3