De haven van Oudeschild.
De haven van Oudeschild. Foto: Gemeente Texel

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Nieuwe walstroom- en drinkwatervoorziening haven Skil in gebruik

Algemeen

In de haven van Oudeschild is het nieuw aangelegde walstroom- en drinkwaternetwerk in gebruik genomen. Texel is hiermee een van de eerste havens die walstroom volledig energieneutraal opwekt.

Naast de CO2-reductie moet de nieuwe voorziening tot een stillere haven leiden. Met de nieuwe voorziening is het namelijk niet meer toegestaan om gebruik te maken van generatoren, wanneer een ligplaats in de haven is ingenomen. 

Reductie CO2

De verwachting is dat in het eerste jaar 300.000 kW/uur door de scheepvaart wordt afgenomen. Omgerekend betekent dit naar schatting een reductie van ca. 175.000 kg CO2. Ter vergelijking: een gemiddeld gezin in Nederland stoot jaarlijks 20.000 kilo CO2 uit.

In totaal zijn in de haven 128 stroompunten gerealiseerd, variërend van 16 tot 400 ampère. Ook zijn er 25 drinkwaterpunten geplaatst met een maximum debiet (dat is hoeveelheid water die per uur uit het punt stroomt) van 8 m3 per uur. Op alle locaties rondom de haven kan daarmee drinkwater ingenomen worden met een groter debiet dan eerst (voorheen 5 m3 per uur). Het drinkwatersysteem voor de schepen is voorzien van een legionella beheersysteem.

Een kwaliteitsimpuls voor de haven die, na de overname van het Rijk door de gemeente, lang op het wensenlijstje stond. 

Wethouder Edo Kooiman zei over de ingebruikname: “De nieuwe stroomvoorziening en het drinkwaternetwerk van de haven is een belangrijke stap voorwaarts. We zijn nu een van de eerste havens in Nederland die volledig energieneutraal zijn, mede dankzij de CIV Texel en de subsidie van provincie Noord-Holland.” De walstroomvoorziening wordt gevoed met stroom uit zonnepanelen. 

Investering

De raad stelde in april 2019 €1.094.777,- beschikbaar voor de haven waarvan € 894.777,- voor de installatie van walstroom- en drinkwatervoorzieningen. Dat bleek eind vorig jaar te weinig te zijn; de laagste offerte bedroeg €1.045.000,-. Daarop stelde de raad €150.000,- extra beschikbaar De provincie leverde een bijdrage van €212.534,-.

Afbeelding
Opnieuw 3 punten voor De Koog Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Texelaar op tv Algemeen 12 uur geleden 4
Afbeelding
Texelse biljartkampioenschappen weer in De Hof Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
ZDH afgedroogd door titelkandidaat Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Texels kampioenschap unihockey Sport 17 uur geleden 3
Afbeelding
Belgische luchtmacht oefent boven Vliehors Algemeen 18 uur geleden 8
Afbeelding
Bietencampagne vol op stoom Algemeen 4 dec, 16:30 5
Afbeelding
Wijnactie Ronde Tafel Texel voor Huis Tante Jans Algemeen 4 dec, 15:00