Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Huisnummerherkenning van levensbelang

Algemeen

Een huisnummer kan je leven redden. Zo kreeg een bewoner van De Bakkenweg onlangs voor het eerst een reanimatieoproep via hartslagnu voor de Rozendijk. De man heeft naar eigen zeggen tien minuten de Rozendijk op en neer gereden.

“Het huisnummer stond erbij. Op de Rozendijk. Snel mijn AED gepakt, in de auto gesprongen en op weg naar de Rozendijk. Ik heb zeker 10 minuten als een idioot heen en weer gereden op de Rozendijk om het opgegeven huisnummer te vinden! Uiteindelijk kwam ik pas na circa 15 minuten op de plaats van bestemming aan. Gelukkig was er al iemand anders aanwezig. Of het slachtoffer het gehaald heeft weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat ik zeker te laat was geweest als ik als eerste zou zijn aangekomen. En waarom? Omdat mensen te lamlendig zijn om even een goed zichtbaar huisnummer op hun gevel of brievenbus te plaatsen. Ik heb later daarover nog met anderen gesproken, onder andere met iemand die bij de politie werkt. Ook zij en ook ambulances kampen nogal eens met dit probleem. Waarschijnlijk staan mensen er gewoon niet bij stil wat voor rampzalige gevolgen zulke nalatigheid voor ze kan hebben”, vertelt hij.

Krantenbezorging

Het onderwerp kwam bovendrijven na een bericht op deze website, waarbij een invalbezorger het juiste huis niet kon vinden. Op Facebook reageren ook een huisarts en iemand van de thuiszorg die de problemen herkennen. De huisarts meldt: “Voor huisartsen die een spoedvisite moeten afleggen in avond/nacht in het donker, is het helemaal een drama om soms het juiste huis (nummer) te vinden!” 

De medewerker van de thuiszorg geeft aan: “Hoe vaak ik in donker met m’n zaklamp rondrij om een huis van een cliënt te vinden….”

Oplossing?

 De oplossing ligt misschien wel in een zo als hierboven afgebeeld paaltje. Op diverse plaatsen in Nederland worden dit soort paaltjes gebruikt in het buitengebied. Een oplettende lezer weet nog te melden dat het hebben van een zichtbaar huisnummer in Nederland verplicht is. Hij wijst de redactie op de landelijke site van de brandweer, waar onder meer staat: “Veel mensen weten het niet maar iedereen in Nederland is verplicht er voor te zorgen dat het huisnummer vanaf de openbare weg duidelijk leesbaar is. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het aanbrengen, onderhouden en goed zichtbaar houden van je huisnummer.” Waaraan het huisnummer zoal moet voldoen, is hier te lezen.

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 12 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 15 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 15 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30