Afbeelding
Foto: Celine Kuijper

Dit artikel is geschreven door
Julia Van der Velde

Julia van der Velde blogt op freelancebasis voor de Texelse Courant

Zwijgen is zilver, mening is goud

Column

Het is tegenwoordig als journalist lastig te zeggen wat je vindt zonder een groep mensen te beledigen. Hoewel een scherpe tong gewaardeerd wordt, krijg je altijd negatief commentaar. Na de vreselijke gebeurtenis van Peter R. de Vries werd mij meerdere keren gevraagd wat ik daar nou van vond als jonge journalist. Dat deze misdaadjournalist zo bruut en schaamteloos werd neergemaaid in Amsterdam vind ik verschrikkelijk en oprecht heel triest.

Wanneer ik afgestudeerd ben, zie ik mijzelf de onderzoeksjournalistiek wel ingaan, maar daarbij moet je soms ook gevaarlijke dingen ondernemen om de waarheid naar boven te halen. Het is misschien niet te vergelijken met misdaadjournalistiek, maar toch moest ik eraan denken. Het is prachtig mooi en niet meer dan normaal dat je mag zeggen wat je vindt, maar houd het dan nadrukkelijk op ‘zeggen’. Waar gaat het met de wereld heen wanneer je de waarheid of jouw mening niet meer kunt delen zonder de angst bedreigd te worden.

Ook ik heb een filmpje gezien van het moment en had achteraf de wens dat ik het nooit gezien had. Persoonlijk vind ik het filmen van misdrijven een ethische kwestie. Wie bedenkt er nou om dat te gaan filmen. Aan de andere kant is het een goede manier om technologie te gebruiken, misschien staat er wel een aanwijzing op. Maar breng het beeldmateriaal dan rechtstreeks naar de politie en ga het niet op internet delen. Zo veel mensen onderschatten de kracht van het internet. Zo ook de vrienden van Alex uit Nieuwegein, die hem voor de ‘grap’ als dader van de schietpartij neerzetten.

Journalistiek is lang geen echt beroep geweest, omdat er geen opleiding voor was. Ook bestaan er geen echte ‘regels’ voor het journalistieke beroep en dat maakt het vaak een lastige en ethische weg. Echter is er wel een leidraad voor de journalistiek en dat benadrukt vooral de waarheid via een objectieve weg naar boven te halen, iets waar ik achter sta en wat ik heel belangrijk vind. Na de gebeurtenis van dinsdagavond vrees ik dat mensen bang zullen zijn om hun mening te laten horen en dat zou zo jammer zijn, naast een objectieve waarheid is mening zo belangrijk om ons als mens te kunnen onderscheiden.

The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 33 minuten geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 2 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 3 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 20 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1