Afbeelding
Foto: Katja Schraag

Katja Down Under

Column Blogs

Texelaar Katja Schraag (25) vertrok in februari vorig jaar naar Australië en schrijft regelmatig over haar avonturen in Down Under. Het was een tijdje stil, maar de Koogse vond nieuwe inspiratie. Katja is er ien van Frank en Bianca Schraag uit De Koog. Katja schreef jaren geleden ook al columns voor deze krant.

Boos zit ik naast mijn sneue lap stof aan de muur te kauwen op een chocolademuffin

Na 500 kilometer rijden kom ik aan op een gratis kampeerplek naast een meer. Het is donker en er is geen enkele andere kampeerder. Horrorscenario’s vliegen door mijn hoofd over bruut geslachte backpackers door gestoorde Aussies. Benauwd rijd ik twee keer het terrein over om het meest beschutte plekje te vinden, maar het is groot en open. Het is te donker om verder te rijden, dus ik moet hier blijven. Vrachtwagenchauffeurs en kangoeroes zijn ‘s nachts de koning van de weg en daardoor direct ook een potentieel enkeltje grafkist. Recent heb ik een busje aangeschaft om om te bouwen tot huis op wielen. 

Vier dagen voordat ik vertrok ben ik begonnen met de bouw waardoor mijn huis nu meer een bouwval op wielen is en langer wachten met vertrekken lukte me echt niet meer. Als ik te lang ergens blijf word ik zenuwachtig en zie dan geen andere optie meer dan te vertrekken. Dus daar zit ik dan, in mijn eentje op een verlaten kampeerterrein, in het donker, gefrustreerd gaten te knippen ineen lap stof in de poging om een gordijn te maken. Mijn bouwval is daarnaast ook zeker niet van alle gemakken voorzien. Kookgerei ontbreekt nog, dus boos zit ik naast mijn sneue lap stof aan de muur te kauwen op een chocolademuffin. 

Mijn ellende wordt vanuit de hoek opgelicht door een ledlamp in de vorm van een lama, dat dan gelukkig weer wel. Een mens moet soms prioriteiten stellen. Als de bruine cake op is ga ik liggen en ik zucht. Ik open de zijdeur van de bus en kijk omhoog. Boven me zie ik een miljoen kleine lichtjes. Er is geen lichtvervuiling en ik zie haarscherp de Melkweg. Ademloos staar ik. Ik voel me gezegend. Als er nu een gestoorde Aussie voorbij zou lopen zou ik misschien zelfs aanbieden of hij ooit interesse heeft gehad om een backpacker bruut te vermoorden. Al mijn zorgen glijden van me af en ik weet, alles is goed.

Katja Schraag

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 25 minuten geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 16 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 19 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 22 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2