Een impressie van het kunstwerk dat na de zomer wordt geplaatst.
Een impressie van het kunstwerk dat na de zomer wordt geplaatst. Foto: Ton Kalle

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

De Waal kiest voor kunst van Ton Kalle

Algemeen

De bewoners van De Waal hebben de  keuze gemaakt voor het ‘TESO-kunstwerk’: een sculptuur van de beeldhouwer Ton Kalle, die al eerder zijn werk op Texel exposeerde. Het beeldhouwwerk bestaat uit een tweetal robuuste zwerfstenen, met daar tussen een plaat van gepolijste natuursteen. 

Het beeld is daarmee ook een zitmeubel dat tegen een stootje kan. Het zal na de zomer een plaats vinden naast de ingang van de monumentale kerk. Dit beeldhouwwerk wordt bekostigd door subsidie van het Texelfonds vanuit de gift van €15.000,- voor elk dorp op Texel van de TESO bij hun 100-jarig bestaan. 

“Voor dit fascinerende kunstwerk is niet alleen gekozen vanwege de pure, tijdloze schoonheid, maar ook omdat de zwerfstenen verwijzen naar de ontstaansgeschiedenis van De Waal.  Het dorp ligt op de meest noordwestelijke keileemrug die nog in het landschap zichtbaar is in Nederland. De zwerfstenen verwijzen daarmee naar de ontstaansgeschiedenis van Texel en misschien zelfs van de Waddenzee en alle andere Waddeneilanden. Deze plek op het hoogste punt van het dorp, uitkijkend over Waalenburg, is gekozen omdat dit van oudsher een sacrale plaats is waar eeuwenlang kerken en, waarschijnlijk ook eerdere heiligdommen, hebben gestaan. Een waardige plek voor het beeld waarin je de eeuwige kringloop van het leven kan herkennen”, laat de dorpscommissie van De Waal weten in een persbericht. 

Heb je die vogel gezien?


Ton Kalle

In Waalenburg staat een enigszins gelijkende sculptuur van Ton Kalle bij de brug over de Molenkil. “De ruwe stenen van dit beeld verwijzen naar de wilde oertijd en in de gepolijste platen kan je wellicht de in cultuur gebrachte polder zien die door latere ontginningen is gevormd. Ton Kalle noemt het beeld ‘Heb je die vogel gezien?’ want de vorm van het beeldhouwwerk verwijst naar de rijke vogelwereld die nu, na de herinrichting van de landbouwpolder tot natuurgebied, naar verwachting weer zal terugkeren. Dit beeldhouwwerk kon eveneens door de dorpscommissie worden aangeschaft met donaties van een groot aantal sponsoren uit de Texelse samenleving. Met deze twee beelden wordt de samenhang van het dorp De Waal en de polder Waalenburg voor altijd aanschouwelijk gemaakt. Een van de mooiste toeristische fietsroutes over het hart van Texel voert langs beide prachtige beeldhouwwerken”, vervolgt de dorpscommissie van De Waal.

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 1 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 3 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 20 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen gisteren
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7