Op de speciale website is het complete aanbod aan activiteiten te vinden.
Op de speciale website is het complete aanbod aan activiteiten te vinden. Foto: Shutterstock

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Lasergamen, toneel en beatboxen

Algemeen

Workshops gamedesign, lasergamen in De Dennen, improvisatietheater bij Artex of keramiek beschilderen in Kaap Skil; zo maar enkele voorbeelden uit het veelzijdige aanbod van de ‘Break Out-weken’, een initiatief van Artex, Young4Ever, Sportstichting Texel en cultuurcoach Maurice Christo van Meijel. Van 28 juni tot en met 8 juli hoeft de jeugd zich op de vrije middagen niet te vervelen.

“Het was voor de jeugd echt geen makkelijk jaar. Door de coronacrisis was er weinig mogelijk en sociale contacten waren lastig. Wij willen gezamenlijk iets bieden waar de jeugd weer leuke dingen samen kan doen. Alle partijen zijn enthousiast. Wij vinden het belangrijk dat er voor iedereen iets leuks en inspirerends te doen is en wat niet al overal aangeboden wordt. Dat is nu het mooie van deze samenwerking. Jongeren kunnen gratis kennismaken met nieuwe dingen, maar ook op plaatsen waar dit anders niet kan”, legt Sandra van de Water van Young4Ever uit.

Maurice is naast kunstenaar en docent ook cultuurcoach bij de gemeente en zag het idee direct zitten. “Ik geef zelf les bij Artex met onder meer de KunstKlas. Maar als kunstenaar werk ik veel met keramiek. Nu ga ik met de jongeren die dat willen keramiek schilderen in Museum Kaap Skil. De deelnemers kunnen zich laten inspireren door de scherven van opgedoken schatten. Zo komen zaken weer op een andere manier bij elkaar. Het zit projecten als de Vakantiekaart en Bouwdorp bovendien niet in de weg. De Break Out-weken zijn juist voorafgaand aan de zomervakantie.”

Waar mogelijk wordt er gewerkt met lokale partijen. “De organisaties en mensen die wij benaderden, waren direct enthousiast. Ze zien het helemaal zitten. Om een rijk en gevarieerd aanbod te realiseren, hebben we ook samenwerking gezocht met overkantse partijen. De dansactiviteiten lopen voor een groot deel via Denise Barhorst, maar er komen nog een aantal disciplines van de overkant bij”, legt Maurice uit.

De afgelopen week is er hard gewerkt om een mooi programma aan te kunnen bieden. Een overzicht van de activiteiten en tijdstippen is te vinden op www.cultuur-kompas.nl, ook het aanmelden kan hier. Tijdens het interview vrijdag was men nog druk bezig om de puntjes op de i te zetten, maar inmiddels staat het hele aanbod online. “Iedereen kan zich nu aanmelden. Natuurlijk een beetje kort dag, maar het was met de maatregelen rond corona wel een beetje afwachten met wat wel en wat niet mocht. Dan moet je daarna snel schakelen dus we hopen dat mensen anderen ook wijzen op dit initiatief”, vervolgt Maurice.

De activiteiten zijn bedoeld voor jongeren van 10 tot en met 18 jaar. Dankzij een bijdrage van de gemeente kunnen alle activiteiten en workshops gratis worden aangeboden.

Een greep uit het aanbod:

Drone Whoop: Leer vliegen met een Tiny Whoop! Een Tiny Whoop is een klein quadcoptertje die voorzien is van kleine ‘brushed’ motortjes. In deze workshop leer je de beginselen van het vliegen met een multirotor en kom je meer te weten over de techniek en de mogelijkheden van het filmen.

Creatief: leren haken of macrameeën? Dat kan bij Doenes. Een plantenhanger, wandhanger, tas of mand heb je zo geleerd. Wil je liever 3D pen tekenen? Dat kan ook! Met plastic draden maak je de mooiste figuren.

Improviseren kun je leren: Wil jij graag acteren, zingen of samen met iemand spontaan een kort toneelstuk maken? Tijdens deze workshop kruip je in de huid van iemand anders door korte oefeningen en opdrachten.

Beatbox looping: “Muziek maken met je mond; er hoeft geen instrument aan te pas te komen. Met je tong en je lippen vorm je als beatboxer een volledige band. Van popsong tot housebeat, van kinderliedje tot hiphop.”
In de workshop Beatbox Looping wordt gezamenlijk geoefend met diverse (drum-)geluiden waarmee beats worden gemaakt. Daarnaast worden ‘loops’ gemaakt met een ‘Looping Station’. Met dit apparaat is het mogelijk om beatboxgeluiden, zang en andere sounds over elkaar heen op te nemen.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 23 minuten geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 50 minuten geleden
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45