Leerlingen van de OSG tekenden vorig jaar hartjes op straat voor de bewoners van de Gollards die toen binnen moesten blijven.
Leerlingen van de OSG tekenden vorig jaar hartjes op straat voor de bewoners van de Gollards die toen binnen moesten blijven. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Omring staat stil bij impact corona

Algemeen

Omring Texel houdt deze week een herdenkingsweek om stil te staan bij de gevolgen van de coronacrisis en om vooruit te kijken naar de komende tijd.

Dinsdag is er een besloten bijeenkomst op het plein bij de Schuttehof en de Schuttehoek in Den Burg en de rest van de week zijn er eveneens activiteiten in het teken van corona.

Corona is nog niet voorbij, maar volgens Omring is het wel een goed moment om stil te staan bij de impact van de crisis nu het vaccinatieprogramma op stoom is en het aantal besmettingen aan het afnemen is.

Er deden zich geen besmettingen voor bij de bewoners van de Gollards, de Hollewal, de Schuttehoek en de Schuttehof, maar de impact van de crisis was niettemin groot.

Bewoners mochten een tijdlang geen familie en vrienden meer ontvangen, ze mochten ook niet meer de deur uit en ze moesten voor langere tijd de aanwezigheid van de vele vrijwilligers van de zorglocaties missen. 

Contact met familie verliep via (beeld)bellen en via de BabbelBoet en de KletsKeet, die met behulp van Texelse ondernemers, de Lions, Rotaract Texel en de Rotary al snel bij de Gollards en de Hollewal stonden.

Volgens regiomanager Katrijn van der Vlerk van Omring op Texel was het bijzonder om te zien hoeveel saamhorigheid er ontstond. “Bewoners, medewerkers, mantelzorgers, cliëntenraad en familie deden het samen, ondanks dat het niet makkelijk was.” 

Daarnaast ontpopte zich volgens haar een enorme dosis creativiteit bij de medewerkers. “Ze bedachten bijvoorbeeld hele creatieve en verantwoorde oplossingen voor smakelijke maaltijden op de kamer, gang-gym, tuinconcerten, sneltest teams en dergelijken.”

Het lukte Omring in coronatijd ook nog om de Schuttehoek en de Schuttehof als nieuwe zorglocaties in gebruik te nemen en om de bewoners te laten verhuizen.

Tijdens de bijeenkomsten in de Schuttehof en de Schuttehoek wordt onder meer een beeld onthuld dat de saamhorigheid symboliseert en de burgemeester is aanwezig. 

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 15 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 17 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 18 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5