Afbeelding
Foto: Pixabay

Dit artikel is geschreven door
Julia Van der Velde

Julia van der Velde blogt op freelancebasis voor de Texelse Courant

De hypocriete vegetariër

Column Blogs

Veel mensen die vegetarisch eten hebben niet door dat ze hartstikke hypocriet bezig zijn. Een kennis van mij vindt het zielig om vlees van gedode dieren te eten, maar heeft daartegenover een enorme leren kledingcollectie. Daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Voor zo’n riem of laarzen wordt toch net zo goed een dier gedood. Maar als je daar dan een gesprek over begint, wordt je punt niet begrepen.

Wanneer je vegetariër bent heb je de keuze om het één wel te eten en het ander te laten liggen, dat begrijp ik niet helemaal, want wat maakt het eten van vis minder zielig dan het eten van een koe. Waar een hoop vegetariërs denk ik ook niet bij stil staan, is dat eten zoals kaas en jam ook dierlijke producten bevat. Wat in theorie net zo zielig is als het consumeren van het vlees van deze dieren. Bij het maken van kaas is er stremsel nodig en dit goedje wordt gewonnen uit pasgeboren kalfsmaagjes. Kalfjes hebben de werkende stof chymosine namelijk nodig om moedermelk te verteren. Nu worden kalfjes niet puur geslacht voor dit stremsel. Kalfjes worden gezien als bijproduct van de melkindustrie, want koeien geven alleen melk na de geboorte van een kalf.

Gelukkig kan de mens een heleboel, zo ook een plantaardig goedje maken van vijgen of artisjokken dat veel lijkt op het dierlijke stremsel. Het nadeel hieraan is wel dat het een enorme invloed heeft op de smaak van de kaas. Waardoor het minder aantrekkelijk is om te maken, omdat bijna niemand een enorm bittere kaas zal eten en er dus geen geld aan verdiend kan worden.

Wat ik ook grappig vind om te benoemen is dat veel jonge vegetariërs vanuit het standpunt dat het zielig is om dieren te eten, toch op het schoolplein een zak winegums staan te verorberen zonder zich ervan bewust te zijn dat daar gelatine in zit. Gelatine is de naam voor eiwitten uit de botten en het kraakbeen van voornamelijk zoogdieren, ook wel collogeen genoemd.

Volgens mij is het helemaal niet goed voor je om nooit vlees te eten, daar zijn we niet op gebouwd. De mens is een omnivoor; zowel vlees- als planteneter. Ik heb begrip voor mensen die er bewust voor kiezen geen zielige dingen te eten en ben van mening dat iedereen vooral zelf moet bepalen wat het in zijn lichaam stopt, dat doe ik ook. Hier thuis wordt alleen vlees van de boerderij van het eiland gegeten in het weekend, omdat een bewust stukje vlees best goed voor je is. Waar een groot verschil in zit is vlees dat bewerkt is en puur vlees. Bij een bewust stukje vlees doel ik op dat laatste en niet op kipnuggets of een frikandel uit de bio-industrie.

Het is niet zo dat je niks meer kan eten, maar wees je bewust van wat je eet en hoe dat gemaakt wordt. Zo draag je bij aan een beter milieu en een betere gezondheid.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 7 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 10 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 13 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00