Werk van Kerstin Edelmann brengt het thema mooi in beeld.
Werk van Kerstin Edelmann brengt het thema mooi in beeld. Foto: Kerstin Edelmann

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Klifhanger keert sterker terug

Algemeen

Klifhanger keert na een jaar van gedwongen afwezigheid terug in Den Hoorn, en hoe! Twaalf kunstenaars - zie onder - en een uitgebreide randprogrammering beloven veel goeds voor de kunstroute die gepland staat van donderdag 24 juni tot en met zondag 27 juni en als thema ‘Vloedlijn’ heeft gekregen.


Severin Candel

“Vloedlijn” - Twaalf kunstenaars, twaalf verschillende creatieve interpretaties. Het is spannend om te zien hoe het thema Vloedlijn hen inspireerde via verschillende disciplines: geluid, beweging, film, keramiek, performance, foto’s over ruimtelijke “landart”, met jutters ambitie tot het architectonisch zichtbaar maken van de beweging in het zuidelijke landschap rond om Den Hoorn. Maar het thema heeft ook aanleiding gegeven tot discours over maatschappelijke ontwikkelingen – niet alleen de vloedlijn verandert voortdurend, ook onze maatschappij is in ontwikkeling. De kunstenaars zijn tijdens die vier dagen aanwezig bij hun kunstwerk en geven graag nader uitleg over hun creatieve proces. Laat je verrassen door de kunst en je zult zien dat achter het woord “vloedlijn” veel meer schuilt dan je verwacht had. Iedere kunstenaar heeft voor Klifhanger een uniek kunstwerk gecreëerd dat alleen tijdens de vier dagen van Klifhanger te zien is. Kunst op locatie op zijn best!


Jessica van Noord &N Suzanne Groot

Het bestuur licht toe: “vorig jaar kon het als bekend niet doorgaan en eigenlijk was het geen optie om nog een jaar geen Klifhanger te organiseren. We hebben dus goed gekeken naar wat kon en wanneer dat kon. Gelukkig kwam er wat meer ruimte en ik denk dat we een prachtig programma hebben met een verrassende randprogrammering. In tegenstelling tot eerdere edities is Klifhanger dit jaar teruggebracht tot vier dagen. Hier is bewust voor gekozen. De kunstenaars zijn dan aanwezig, zodat de bezoekers ook de interactie kunnen zoeken met de maker van het werk. Daarnaast is het anders niet te doen met de randprogrammering. Vanwege de nog geldende maatregelen is aanmelden voor een deel van randprogrammering noodzakelijk.”

De randprogrammering is in handen van Cor van Heerwaarden. “Het is lastig om specifieke kunstenaars of personen uit te lichten, omdat “je daar altijd anderen mee tekort doet.” We kletsen wat door en komen op Jessica van Noord, bekend van het duo Joop en Jessica. Op zaterdag 26 juni zingt en speelt zij, begeleid door violiste Suzanne Groot ‘Vloedlijnliederen’. In het programma omschreven als “Een mooi muzikaal en vrolijk programma.” Het optreden in de Vermaning achter Diek 11a wordt culinair omlijst door een proeverij van Sabien Bosman van Staal Catering. Reserveren kan via het emailadres klifhanger2021@gmail.com (geldt voor alle reserveringen). Cor legt uit: “Ik vind dit zelf een mooi voorbeeld van hoe Klifhanger locatie, cultuur en Texelse inbreng laat samensmelten.”

Een dag eerder kan men om 20:00 uur terecht in De Waldhoorn bij een presentatie van Jan Berend Stuut. Jan-Berend bestudeert zand. Dit kan zand zijn dat vanuit de Sahara richting Zuid-Amerika blaast en onderweg de oceaan beïnvloedt, of zand dat vanuit de Australische woestijn door de lucht zijn weg vindt naar Antarctica en daar een geschiedenisboek van het klimaat opbouwt. Of ‘gewoon’ zand dat op De Hors rond stuift en duinen vormt. In zijn presentatie zal Stuut proberen u mee te nemen in zijn ontdekkingsreizen op de micro-meterschaal en u een nieuwe kijk bieden op de fascinerende tak van wetenschap die “aeolische sedimentologie” heet. Reserveren verplicht.


klifhanger

Bekende gezichten in het programma zijn Ina Schrama - die met haar verteltheater tijdens Klifhanger te zien is in De Vermaning, strandjutter Maarten Brugge, maar ook Sjoerd Groeskamp brengt samen met cabaretier Patrick Nederkoorn ‘wandelcabaret’. Klifhanger is een aanrader voor jong en oud en het moment om over de achterliggende gedachte van een kunstenaar in gesprek te gaan met de maker ervan. Het gehele programma van Klifhanger is te vinden op www.klifhangertexel.nl. Hier is ook te vinden wat de kosten voor workshops en lezingen zijn en voor welke bijeenkomsten opgeven verplicht is. De vouwkaart met routebeschrijving, toelichting, randprogrammering en overige informatie ligt op verschillende plekken in Den Hoorn en bij de VVV en kan opgehaald kan worden.

Kunstenaars en locaties

Annabelle Schatteman – Paradise of surrender; Dorpshuis De Waldhoorn Herenstraat 30.

Annelies van Nieuwmegen – Vloedlijn; De Waldhoorn.

Maki Raaphorst – Land, maakt Man; Plein Jan Drijverschool, Naalrand 2.

Kerstin Edelmann – Vloedlijn; In de tuin van Klif 9.

Françoise Braun en Casper Teijgeler – SIXX ; Hoek Witteweg/ Rommelpot

Kunstenaarscollectief (Willem Broens, Joke Witte, Rebecca Geskus en Pieter van Schelt) – Vloedmerken; In de schuur bij Axel, Witteweg 3.

Marcella Kuiper en Albert Aarts – Movere; Rommelpot 19, recreatieruimte.

Jan van Kampen – Lichtgolf; Camping Loodsmansduin, naast camperstandplaats.

Ed de Wild – Resonating waves from the past; De Siep, duingrasland achter schuurruïne.

Annelies Kwaak – Haaksgronden; Mokweg, dennenbosje bij einde camping.

Ericka Voortman - Duivelsche Schoonheyt: Keer het Tij!; Stolpweg/ Klematspaadje, in de Rezieneweid.

Severin Candel – ’t Beloofde Land – De Dochters van Liefde; Stolpweg, weiland naast Oude Hoorn.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 3 uur geleden 8
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen gisteren
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30