Beeld van Struûn 2013. Mathieu Vulto en het kinderkoor tijdens hun flashmob in de tent op de Groeneplaats.
Beeld van Struûn 2013. Mathieu Vulto en het kinderkoor tijdens hun flashmob in de tent op de Groeneplaats.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Derde editie Struûn Texel gaat niet door

Divers

De derde editie van Struûn Texel die gepland was op 20, 21 en 22 november 2015 gaat niet door.

Het stichtingsbestuur vindt het financiële risico en de onzekerheid over het al dan niet verkrijgen van een evenementenvergunning te groot en last een adempauze in. De organisatoren van 'Het podium vol verrassingen' pakte eind november 2013 groots uit en vorig jaar, toen Oosterend ook meedeed en er 200 optredens waren, nog groter. Met meerdere podia, gevarieerde optredens, voorzieningen en fraai belichte straten werden kosten noch moeite gespaard. Wel twee edities waar onder aan de streep geld op toe moest worden gelegd. Nu is het bestuur er even helemaal klaar mee.

Voorzitter Richard Segers " We zijn Struûn Texel gaan organiseren omdat we erin geloven dat als we gezamenlijk de schouders onder het winterseizoen zouden zetten, juist ook in deze koude wintermaanden Texel het eiland kan zijn dat je verrast. Nu dat gezamenlijke wegvalt omdat de gemeente Texel nog steeds evenementen niet serieus neemt en het voltallige bestuur van Stift is opgestapt durven wij het risico niet meer te nemen."

Burgemeester en wethouders zeggen zich niet in de kritiek te herkennen. "Het contact met het bestuur van Struun is goed geweest. Als onderdeel van het gemeentelijk beleid op het gebied van toerisme draagt de gemeente Texel een deel van de inkomsten uit de toeristenbelasting over aan STIFT. Die stichting heeft ten doel het subsidiëren van investeringen in projecten die de toeristische kwaliteit van de gemeente Texel vergroten of bewaren dan wel leiden tot verbetering van het toeristisch product Texel. Hiervoor ontvangt STIFT jaarlijks rond de € 375.000 van de gemeente Texel. STIFT heeft de afgelopen twee jaar een flinke bijdrage gegeven aan het evenement Struun Texel. Over de toekomstige structuur van STIFT besluit de gemeenteraad voor 1 juli dit jaar. Of en voor hoeveel geld evenementen in de toekomst uit STIFT-gelden gesubsidieerd gaan worden, is afhankelijk van de dan vast te stellen investeringsstrategie.

Voor wat betreft de evenementenvergunning valt Struun in de categorie 'aandachtsevenement', wat betekent dat het evenement een grote impact op de omgeving heeft en daarvoor is een termijn van 18 weken vastgesteld. Deze periode is nodig om de veiligheid bij een dergelijk omvangrijk evenement te garanderen."

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 5 uur geleden 9
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen gisteren
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30