Keeper Eddy Witte weet dat het is gedaan met Berkhout

Sportvereniging De Koog

S.v. De Koog verslaat Berkhout in promotieduel

Het elftal van Marcel Ris heeft gistermiddag in de nacompetitie goede zaken gedaan.
Tegenstander Berkhout werd met 4-2 naar huis gestuurd en is daarmee gedegradeerd naar de 5e klasse. A.s. zondag volgt de laatste wedstrijd in Jisp. De winnaar van deze wedstrijd zal volgend jaar deel uitmaken van de 4e klasse. Vooraf waren de bedoelingen duidelijk. "Deze twee promotiewedstrijden moet je zien als twee finales die ´gewoon´ gewonnen moesten worden", aldus de trainer van De Koog. Dat bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan.

De Koog had in de eerste fase van de eerste helft wat problemen met zichzelf en de roerige tegenstander. Vooral achterin en op het middenveld zochten spelers naar vastigheid en controle. Daarbij was Berkhout in de eerste minuten feller en kwam er razendsnel uit bij balonderscheppingen. Het eerste doelpunt liet niet lang op zich wachten en viel al in de achtste minuut. Het team uit de badplaats kreeg de bal niet goed weg na een aanval van Berkhout. De bal werd voorgezet en één van de lange spitse toornde boven Luc Kedde uit en kopte raak bij de tweede paal: 0-1. De thuisploeg liet de kop zeker niet hangen en vocht zich terug in de wedstrijd. Hoewel er niet direct gescoord werd drong De Koog wel aan op een treffer. Goede mogelijkheden waren er voor Bart-Jan Grisnigt en Alex Daalder, maar zij waren uiteindelijk te zelfzuchtig. Ook Ben Siebinga werd na een werkelijk schitterende pass van Andries Kuip alleen voor de keeper gezet, maar hij kon de keeper niet verschalken. Berkhout was het veldoverwicht verloren en probeerde met de lange bal op de lange spitsen de marge doen vergroten. Een tegenvaller voor De Koog was het uitvallen van de pas weer spelende Peter Koorn. Hij zakte omstreeks de 38e minuut door zijn knie. Yoni Houwing werd voor hem in de ploeg gebracht.

De tactische opstartproblemen tijdens de eerste helft waren ook zichtbaar na rust. Enkele spelers waren wederom aan het zoeken naar vastigheid in het veld, waardoor achterin de posities niet goed bemand waren. Berkhout merkte dat het in deze fase moest toeslaan en dat deed het ook. De boomlange spits kreeg de bal aangespeeld en draaide weg bij zijn bewaker Luc Kedde. Keeper Eddy Witte zag zijn schot in de korte hoek vliegen en kon geen redding brengen: 0-2. Berkhout dacht met deze stand op rozen te zitten. Ook de honderd meegereisde Berkhout supporters vierden het feestje al langs de kant, maar kwamen even later snel tot bedaren. De Koog liet weer eens zien over een pittig potje karakter te beschikken en herpakte zich knap in deze fase van de wedstrijd. In deze fase deden zich weer een aantal kansrijke situaties voor. Een vrije trap van Yoni Houwing werd door Alex Daalder op de bovenkant van de lat gekopt, maar de bal wilde er gewoonweg niet in. Totdat er een aanval over de rechterkant zich voordeed. Een speler van Berkhout sloeg de voorzet van Robin Schoo van de rechterkant met zijn arm weg. De scheidsrechter kon niet anders en legde de bal direct op de stip. Bart-Jan Grisnigt schoot in de 62e minuut vervolgens het leer tegen de touwen: 2-1.

In de 69e minuut werd breekijzer Maurice de Groot voor Jordy Mauritsz in de ploeg gebracht. Het inbrengen van De Groot, in voorgaande jaren tijdens promotieduels altijd dodelijk scherp in de afronding, gaf De Koog een mentaal duwtje in de rug en opeens ging het balletje de goede kant op rollen. De keeper van Berkhout verslikte zich met een uitgooi en gooide de bal tussen een verdediger en Robin Schoo in. De aanvaller van De Koog twijfelde geen moment en gaf de bal aan de ingekomen Maurice de Groot die beheerst in de 70e minuut kon afdrukken: 2-2. De credits voor de derde treffer moeten op naam van Daan Eelman komen. Eelman ging in de 74e minuut over het been bij een verdediger en viel ter aarde. Het was een moment waarop de leidsman een penalty kon geven en deze deed dat dan vervolgens ook. Het was wederom Grisnigt die achter de bal ging staan en hij schoot weer in de linkerhoek: 3-2.

Berkhout vocht voor wat het waard was en stichtte eigenlijk alleen met standaardsituaties gevaar. Tijdens deze momenten was het oppassen geblazen voor de gastheren, want ze hadden een aantal lange jongens in de ploeg lopen. Doordat iedereen van De Koog sterk meeverdedigde kwam de ploeg van Marcel Ris eigenlijk niet meer in gevaar. Bart-Jan Grisnigt mocht de middag in de 83e minuut prachtig afsluiten door een sterke loopactie van Alex Daalder te verzilveren. De bal werd panklaar neergelegd door Daalder waardoor Grisnigt het publiek definitief in jubelstemming bracht: eindstand 4-2. Als kers op de taart werd de verplichte penaltyserie ook glansrijk door De Koog gewonnen. Vermeldenswaardig is het feit dat keeper Witte tijdens deze serie maar liefst drie ballen uit het doel wist te ranselen.

Marcel Ris: "Vandaag hebben we een goede stap gezet richting het behalen van de promotie naar de vierde klasse. We hebben ons al vaker vanuit een achterstand teruggevochten, dus ik ben er altijd in blijven geloven. Het is gewoon klasse wat we hebben gedaan vandaag. Ook heeft het publiek volgens mij een spannende en leuke wedstrijd gezien. We gaan zondag vol vertrouwen naar Jisp om het klusje af te maken".

Zondag 31 mei speelt de Koog de tweede en laatste wedstrijd tegen Jisp, wat eveneens drie punten heeft. Bij winst of een gelijkspel is De Koog gepromoveerd.

Voor supporters die mee willen naar Jisp kan er contact worden opgenomen met Eddy Witte.

Tel: 0652410334

Het aanvalstrio van De Koog in actie
Maurice de Groot verwikkeld in een kopduel
Het arbitrale trio, dat maandagmiddag foutloos de wedstrijd leidde
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00