Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Video

Lange Juni in aantocht

Divers

Klifhanger, Dichter bij Zee en Project X. Drie evenementen waarmee eind deze maand de tweede Lange Juni van start gaat. De gehele maand juni staat in het teken van culturele evenementen op het eiland.

Klifhanger, dat zondag 31 mei begint, beleeft zijn vijfde editie. De hele maand juni loopt er door Den Hoorn en omgeving een kunstroute die langs elf kunstenaars leidt. Dat zijn volgens de website van Klifhanger Jaap Kooger, Paulien Valk, Piet Vos, Toos van den Hurck, Glenn Priester, Ericka Voorman, Marja Griede, Alinda Ottens, Bernard Winkel, Leontien Kurpershoek en Mieke Goslinga. Diverse bewoners van Den Hoorn hebben weer een kamer, een schuur of een stuk land beschikbaar gesteld, zodat de werken op een bijzondere locatie te zien zijn. De werken hebben op een of andere manier iets te maken met de locatie. Daarnaast was ook Texel 600 jaar Stad een dankbaar thema.

De route van Klifhanger loopt als een lint door het dorp, vanaf de Novalishoeve aan de Hoornderweg en leidt langs Diek, Herenstraat, Naalrand en Klif tot en met de Rommelpot. De locaties zijn te herkennen aan de bekende 'rode punten' die als een speld worden neergezet. De officiële start van Klifhanger is zondag 31 mei om 11.00 uur in 't Drijverhuus aan de Naalrand.


Dezelfde dag begint om 16.00 uur bij Paal 9 het evenement Dichter bij Zee dat zijn tweede editie beleeft. In elf strandhuisjes zijn de hele maand juni gezamenlijke exposities van dichters en kunstenaars te zien. Ook hier is Texel 600 jaar Stad het centrale thema. De werken worden verzorgd door de combinaties Peter Holman & Willem Broens, Peter van der Ploeg & Frans Kanters, het viertal Martin van Tiel, Ria Zuidema, Rob Komen & Bernard van Loon, Mare Hillstra & Friso Wiersma, Elly Werdler & Karin Beumkes, Aart van den Brink & Katia Grenier, Roop & Marie-Line Leblanc, Heleen Vink & Bas ten Have, Els Drijver & Ina Schrama en Paulien Valk met een aantal publieksdichters. Daarnaast komt er bij Paal 9 een OSG-strandhuisje met werken van leerlingen Marten Boon, Illes Plompen, Daniel van der Hoek, Adriaan Boon en Kjell Werkman. De huisjes zijn vrij te bezoeken.

Zondag 31 mei begint eveneens het zogeheten Project X in Tusse de Banke aan de Groeneplaats in Den Burg. Dat wordt een gelegenheidsproject van kunstenaarsvereniging Zout en de Historische Vereniging Texel. Tot en met vrijdag 12 juni zijn meerdere kunstenaars in Tusse de Banke aan het werk. Belangstellenden kunnen elke dag van 11.00 tot 17.00 uur een kijkje nemen. Wat het allemaal gaat worden, is voorbehouden aan de inspiratie en de creativiteit van de deelnemers.

De Lange Juni kent deze maand ook al twee aanlopers in Klif 12 in Den Hoorn. Donderdag 28 mei is daar een optreden van Angela Groothuizen (begint om 20.30 uur) en zaterdag 30 mei treedt de formatie Skotwal op in het theaterrestaurant. Dat optreden begint om 21.00 uur.

Op www.langejuni.nl is in de agenda per dag een overzicht te vinden van de vele activiteiten die tijdens de Lange Juni op het eiland plaatsvinden.

Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 16 uur geleden 7
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 21 uur geleden 72
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
medewerker planning gezocht 23 uur geleden
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15
Afbeelding
"Als we niets doen, gaat iedereen het voelen" Algemeen 14 apr, 10:30 13
Twee verdwaalde narcissen in een veld blauwe druifjes.
De Lezersfoto - Bollen in bloei Algemeen 14 apr, 08:00 2