Afbeelding
Foto: maand van de geschiedenis

Dit artikel is geschreven door
Julia Van der Velde

Julia van der Velde blogt op freelancebasis voor de Texelse Courant

Op de vlucht

Column Blogs

Ik heb onbewust nooit echt stil gestaan bij deze groep mensen, omdat het niet dichtbij genoeg stond. Vorig jaar kwam daar verandering in en leerde ik een meisje kennen dat nu drie jaar in Nederland woont. Op dat moment besefte ik dat de getallen van vluchtelingen tijdens het NOS Journaal om 20:00 uur ook gewoon mensen zijn. 

Vaak wordt vergeten dat een vluchteling een asielzoeker kan zijn, maar dat het niet per se andersom hoeft. Vluchtelingen vallen onder de bescherming van het vluchtelingenverdrag dat is opgesteld kort na de Tweede Wereldoorlog in 1951 en hebben een onveilige leefsituatie in hun land van herkomst. Bij asielzoekers is de situatie nog niet vastgesteld en kan het dus ook om een gelukszoeker gaan.

Stel je voor dat jij je plotseling noodgedwongen moet aanpassen aan een cultuur waarin je niet bent opgegroeid. Wat doe je dan?

Asielzoekerscentra verschijnen vaak negatief in het nieuws. Dat zorgt ervoor dat een hoop mensen bevooroordeeld zijn, wat ik begrijp, want dat was ik ook. Het ziet eruit alsof ze de weg naar de subsidies van de overheid beter kunnen vinden dan de inburgeringscursus. Toch is dat slechts standplaatsgebondenheid. Verhalen worden altijd vanuit iemands perspectief geschreven. Probeer je maar eens in de schoenen van een vluchteling te verplaatsen. Stel je voor dat jij je plotseling noodgedwongen moet aanpassen aan een cultuur waarin je niet bent opgegroeid. Wat doe je dan?

Hoeveel vluchtelingen een gemeente toegewezen krijgt ligt aan het aantal inwoners van die plek.

Op Texel hadden we in 2020 een aantal van 13.547 inwoners en moest de gemeente tien vluchtelingen plaatsen, dat klinkt op zich niet zo veel als je na gaat dat het vaak ook om gezinnen gaat. Texel is gegroeid naar 13.575 inwoners in de eerste helft van 2021 en daarmee lijkt mij ook het aantal vluchtelingen dat de gemeente moet huisvesten. Ik pak de telefoon en bel naar Vluchtelingenwerk Nederland, Gerda Schoenmaker staat mij te woord. Na ons gesprek wordt mij duidelijk dat er in 2021 een aantal van twintig mensen geplaatst gaat worden op Texel. Dat is maar liefst het dubbele van vorig jaar en het ziet er naar uit dat dit aantal alleen maar zal stijgen. 

Hoewel zij het met mij eens is dat deze mensen een woonplek horen te krijgen, neemt ze het tegelijk ook op voor de gemeentes in ons land. Het moet namelijk wel mogelijk zijn om deze vluchtelingen te plaatsen, wat steeds lastiger wordt met de huidige huizencrisis. Zelf zoek ik ook een huis, wat niet te doen is met de verhouding vraag en aanbod. Dus ik begrijp de frustratie wanneer er twintig mensen geplaatst moeten worden, maar er ook een grote groep Texelse jongvolwassenen is dat een woning zoekt binnen de gemeente. Het is tegenwoordig dan ook zo dat vluchtelingen geen voorrang meer krijgen bij het toewijzen van huizen. Op dit moment heeft de gemeente Texel slechts drie vluchtelingen kunnen huisvesten van de geplande twintig. Dat gaat dus nog niet echt rap.

Voordat een vluchteling in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning kan dat zo een jaar of langer duren. Dit komt met name door de enorme asielinstroom in 2014, dus ik heb er begrip voor, maar wat is het treurig dat volwassenen én kinderen zo lang in onzekerheid moeten leven. Dat er iemand over beslist of jij als asielzoeker mag blijven of dat je na deze lange periode gewoon weer wordt teruggestuurd. Over het algemeen hebben we het altijd over cijfers in het nieuws, maar elk getal is gewoon een mens. Een mens zoals jij en ik, misschien met een andere cultuur, wat begrip heel lastig maakt, maar wel gewoon een mens. 

Wat ben ik blij dat ik geen politicus ben, dat ik geen knopen hoef door te hakken wat betreft dit onderwerp, want jeetje wat lijkt mij dat lastig!

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 1 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 17 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 22 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35