De opening van de stal werd verricht door Tiny Roeper-Koorn en haar kleinkinderen Abe en Hannah.
De opening van de stal werd verricht door Tiny Roeper-Koorn en haar kleinkinderen Abe en Hannah.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Unieke samenwerking in Waalenburg

Divers

Op natuurboerderij Plassendaal aan de Zaandammerdijk in Waalenburg is vanmiddag de nieuwe potstal met bezoekersruimte geopend. Voor Dirk en Mariët Roeper en hun kinderen het einde van een intensieve periode.

Toen de plannen voor Waalenburg ontvouwd werden, verdwenen er veel bedrijven uit het natuurgebied. Niet dat van de familie Roeper. In 2007 gingen zij met Natuurmonumenten in gesprek over een samenwerking. Acht jaar en vele - niet altijd even makkelijke - gesprekken later was het moment om de nieuwe stal te presenteren aan het publiek.

De familie gaat maar liefst 130 hectare natuurgebied beheren en heeft een pachtovereenkomst afgesloten met Natuurmonumenten voor 26 jaar. Maar het bedrijf krijgt ook een educatieve en een sociaal-maatschappelijke functie. "We hebben hier een groep medewerkers met een enorme betrokkenheid bij het bedrijf. We zouden het niet zonder ze kunnen", vertelt Mariët. De jongens - allen met een verstandelijke beperking - worden volledig bij de opening betrokken. Naast de medewerkers zullen regelmatig schoolklassen de boerderij bezoeken. "Wij zijn onderdeel van Boerenklasse, een educatief project dat zich richt op basisscholen. Eerst de Texelse, maar ook steeds meer scholen aan de overkant weten ons te vinden", vervolgt Mariët.

De nieuwe potstal biedt ruimte aan in totaal maximaal negentig kleine en grotere koeien. Een potstal is een stal waarin de mest wordt opgepot. Op gezette tijden wordt de mest bedekt met een nieuwe laag stro. In de meeste stallen werkt men via het drijfmestsysteem welke minder geschikt is voor weidevogels. Door het stro in de ruige mest hebben de weidevogels onder meer genoeg nestmateriaal.

"Ik ben heel trots op mijn kinderen, door spanningen was het voor Abe en Hannah lang niet altijd makkelijk. Naast mijn moeder die mij altijd van wijze raad heeft voorzien gaat heel veel dank uit aan mijn schoonmoeder Tiny Roeper-Koorn die met haar inmiddels overleden man een prachtig bedrijf heeft opgebouwd, zonder hen was het nooit gelukt. Daarnaast wil ik mijn vader, Jan Buis en Nico Roeper niet ongenoemd laten", vertelt Mariët bij de opening. De schuur werd gebouwd door Bouwbedrijf Boon uit De Cocksdorp en mogelijk gemaakt door Provinciale en Europese subsidies.

Aan het einde van de opening deelde buurman Harry Vlek de eerste exemplaren uit van het boek Waalenburg. Een rijk geïllustreerd boek dat in beperkte oplage uitkomt en niet in de winkels ligt. De familie Roeper ontving de eerste exemplaren. 


De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2