Piet Schneider, Iet de Ruyter, burgemeester Francine Giskes en Gerard van der Kooi.
Piet Schneider, Iet de Ruyter, burgemeester Francine Giskes en Gerard van der Kooi.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Drie lintjes op Texel uitgereikt

Divers

Iet de Ruyter, Piet Schneider en Gerard van der Kooi zijn vrijdagochtend benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dat gebeurde op het gemeentehuis in Den Burg.

Burgemeester Francine Giskes speldde de onderscheidingen op en prees de drie voor hun inzet voor het eiland. Ze omschreef hen als het "cement van de samenleving". Dat gebeurde in de raadzaal die vol familie, vrienden en andere relaties van de drie gedecoreerden zat,


Gerard van der Kooi uit Den Burg is veertig jaar lid van de vereniging Oude Dansen Texel en hij was twintig jaar voorzitter van de Stichting Folklore Texel. Sinds acht jaar is hij kerkenraadslid van de Doopsgezinde kerk op Texel en hij was acht raadslid voor de VVD, waarvan vier jaar als wethouder. De dansgroep was speciaal voor de gelegenheid in klederdracht aanwezig. In de raadzaal werd gezongen en later werd in de hal van het gemeentehuis nog gedanst.



Piet Schneider en Iet de Ruyter, beiden uit Den Hoorn, waren beiden zestien jaar lid van de feestcommissie in Den Hoorn. De Ruyter was daarnaast 25 jaar geleden oprichter van het Smartlappenkoor waar ze dirigeert en accordeon speelt. Ze is 25 jaar actief bij ZDH waar ze gymlessen gaf en trainingen voor de jeugd verzorgde en ze is 29 jaar actief in het volleybal als begeleider van de jeugd en grens- en scheidsrechter.


Schneider is sinds 1973 tot heden actief op verschillende gebieden. hij was actief bij het Buitentoernooi van volleybalvereniging Tevoko, oprichter, trainer en coach van de Honk- en solftbalclub Texel en oprichter en organisator van spelmiddagen en andere activiteiten van de koersbalcub Ballorig uit Den Hoorn. Daarnaast was hij 24 jaar spreker bij diverse clubs en verenigingen en hij is kerkenraadslid van de Nederlands Hervormde kerk De Waal, De Koog, Den Hoorn op Texel. Daar is hij secretaris van het college van kerkrentmeesters.

De Ruyter en Schneider werden tijdens de huldiging meermalen geroemd over alle activiteiten die ze binnen de feestcommissie van Den Hoorn hadden ondernomen. Het Smartlappenkoor trad speciaal voor De Ruyter op en had een lied uitgekozen dat door Schneider was geschreven.
 


Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 6 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 9 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 10 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5