Den Burg: Stokjes vangen, één van de spelletjes tijdens Koningsdag.
Den Burg: Stokjes vangen, één van de spelletjes tijdens Koningsdag.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Oproep

Koningsdag: Wie, wat, waar, wanneer

Divers

Maandag is het Koningsdag, traditioneel is er overal op het eiland van alles te doen. Van kinderactiviteiten tot vertier voor de volwassen deelnemers. Als redactie proberen we dit zo goed mogelijk in beeld te brengen, maar uw hulp is van harte welkom. Heeft u mooie foto's van Koningsdag? Stuur ze dan naar redactie@texelsecourant.nl. Graag erbij vermelden in welk dorp de foto genomen is.

Wij verzoeken u de foto's voor 17.00 uur in te sturen in verband met het drukken van de krant. Uiteraard mogen het ook foto's zijn van de activiteiten die vrijdag plaatsvonden op diverse scholen. Hier onder een overzicht van wat er per dorp te doen is:

Den Burg
Vanaf 's ochtends vrijmarkt in het hele centrum. 
Vanaf 13.00 begint de Koningsparty in park de Wezentuin, georganiseerd door café De Slock. Er zijn optredens van Run4Cover, Three in a row en DJ Zeeman. In het park zijn lekkere hapjes verkrijgbaar en er is een springkussen.
11.00 - 12.30: Koninklijk Texels Fanfarecorps treedt op op de Groeneplaats. Op het programma staan nummers als Strauss Party, Matrimony van Gilbert O`Sullivan en andere bekende melodieën. Een bijzonder stuk is Kings Parade, geschreven ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dit is een knappe, lekker klinkende compilatie van Hollandse liedjes, zo nieuw dat het nog niet te vinden is op YouTube. Op Texel wordt het nu voor de tweede keer gespeeld, na de première tijdens het openingsconcert van Texel 600 jaar stad.
13.00 - 16.00: Jaap Dros en dochter Roos treden samen met de Haagse violist Thomas Patijn op op het terras van Cinema Texel.
13.30 - 16.30: De Dorpscommissie houdt in samenwerking met Young4Ever en enkele leerlingen van de OSG een spelletjesmiddag op de Groeneplaats.
Tijdens de Verenigingen- en stichtingenmarkt op de Groeneplaats in Den Burg verkoopt GVT onder meer diverse soorten tomatenplanten. Daarnaast is er een ruime sortering heerlijke eigen baksels.

De Koog
Optocht versierde fietsen. Versier je fiets, skelter, rolstoel of misschien wel rollator op zijn mooist! En maak kans op een van de 3 schitterrende prijzen met als hoofdprijs een prachtige "Powerkite" Om 13:00 uur vertrek vanaf dorpshuis De Hof aan de Nikadel onder leiding van de drumband naar het dorpsplein. Voor de kleintjes zijn er diverse spelletjes te doen zoals ringwerpen, ballon blazen en nog veel meer typische oud Hollandse spelletjes. en is er een prachtig springkussen. Naast de activiteiten voor de kleintjes zijn er ook enkele grote attracties: Mega stormbaan & Mega ball slingeren. Ook zijn er diverse oud Hollandse spelletjes als: Spijkerbroek hangen, spijkerslaan, koekhappen, appelhappen, bibberspel, sjoelen, bierpulschuiven en nog veel meer! De activiteiten duren tot 16.30 uur.

Oosterend
10.15: Start Feestelijk optocht met Excelsior vanaf de Bijenkorf door Oosterend, waarna we eindigen op de muzieknis.
10.30-12.30: Prestatiespelletjes voor de onderbouw en Bovenbouw basisschool en voor de allerjongsten is er een strippenkaart.              
12.30-13.30 Penalty schieten.
13.30-16.00: Zeskamp (OSG scholieren en Volwassenen) Inschrijven vanaf 13.00 uur.
Hele dag Vlooienmarkt (rand van het veld).

Den Hoorn
09.00 Muziek van de toren
09.00 - 09.30 Dorpshuis open voor koffie en (zelfgemaakte) cake, onder muzikale begeleiding van DEK.
10.30 Klaarmaken en start van de beddenrace! (Start is achter het dorpshuis).
Tijdens de beddenrace is er een stoepkrijt wedstrijd voor de kleintjes.
Rond 12.30 -13.00 Prijsuitreiking in de Waldhoorn.

De Cocksdorp
Buurtcommissie Cocksdorp/ Eierland houdt op Koningsdag activiteiten op het voetbalveld achter Het Eierlandsche Huis. Iedereen is welkom. Er is een sensationeel waterspektakel, met spelletjes voor jong en oud. Vanaf 10.00 uur is er een gelegenheid je fiets te versieren waarna om 11.30 uur de optocht met muziek begint. De spelletjes beginnen om 12.00 uur en duren tot ongeveer 17.00 uur.

Oudeschild
9.45 Verzamelen op het schoolplein Houtmanstraatkant.
10.00 start optocht: tijdens de optocht wordt door een onafhankelijke jury beoordeeld wie er het mooist en het origineelst uitziet. De optocht eindigt voor 't Skiltje waar ook de prijsuitreiking plaatsvindt.
10.30 Vrrijmarkt langs het grasveld voor 't Skiltje
11.00-12.00 Oud & nieuw-Hollandse Spelletjes voor de jonge en iets oudere kinderen.
Ook is er dit jaar weer een taartbakwedstrijd. De taarten worden beoordeeld op smaak, presentatie en originaliteit. Taarten kunnen op 26 april tussen 15.00 en 16.00 uur ingeleverd worden bij de achteringang van de Spar aan de Vlamkast.
10.30 - 14.00: Taartverkoop. Voorafgaand wordt de winnaar van de bakwedstrijd bekend gemaakt, zodat iedereen kans heeft een stuk van de winnende taart te kopen. De opbrengst gaat naar gymvereniging Oudeschild.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 5 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 8 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 10 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 12 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00