Afbeelding
Foto: Inter Visual Studio/Leon Verra

“Wat wil de Texelaar eigenlijk?”

Ingezonden Wat ik zeggen wou

Oud-Texelaar Eddy van der Ploeg is regelmatig op het eiland en de inwoner van Driehuis maakt zich zorgen over de ontwikkelingen. Hij vraagt zich of de ‘gewone Texelaar’ wel gehoord wordt het maken van een toeristische visie en is benieuwd waar al die mensen uit de bestuursklas blijven in de politiek? In een uitgebreide uiteenzetting deelt hij zijn zorgen.

Wat wil de Texelaar eigenlijk? 

De mensen die door corona niet naar het echte Ibiza gingen, maar naar het Ibiza van het Noorden kwamen, waren een ander slag mensen dan dat men gewend was. Deze ‘’nieuwe’’ toeristen hebben iets arrogants over zich heen om het maar even netjes te omschrijven

Tijdens het pinksterweekend heb ik als oud Texelaar weer mogen genieten van ‘’ons’’ mooie eiland. Ik schrijf ons, omdat het nog steeds als eigen voelt. Mijn roots liggen daar. Mijn vader is geboren in Arnhem en via Friesland met zijn ouders op Texel beland, omdat er metselaars en bouwvakkers nodig waren. Mijn moeder was Skiller, dochter van de kaartenknipper (Kuyper) van TESO en dochter van een Barhorst. Die kwamen volgens mij uit Brabant en waren echte waterbouwers. Grappig dat ik dan de grond-, weg- en waterbouw ingegaan ben. Een echte Texelaar ben je dan niet, maar ja wie is dat nu wel, met alle roots op Texel. Dus ouders, grootouders en verder terug geboren en getogen op Texel.

Ik ben al eens eerder via Twitter in contact gekomen met de directeur van VVV Texel. Ik vroeg mij toen af of Texel nog wel voor Jan Modaal of minder, aantrekkelijk is

Ik verbaas mij al jaren over het toerisme op het eiland. Ik begrijp dat je het kwaliteitsniveau omhoog wilt brengen en snap dat je ondernemers moet laten ondernemen. Niets op tegen. Texel, het Ibiza van het Noorden wordt er wel eens gekscherend gezegd. Als ik dan over Texel rij, fiets of wandel, denk ik wel dat het echt die kant op gaat. Van fantastisch mooie en luxe ingerichte vakantiehuizen tot kamperen bij de boer. Het kan allemaal op Texel. Iets dat ook zeker zo moet blijven, maar wat ik mij wel langzaam begin af te vragen is of de bewoners (de Texelaars) hier wel echt blij mee zijn. Vorig jaar eind augustus, hoorde ik veel bewoners al klagen dat het wel erg druk is. De mensen die door corona niet naar het echte Ibiza gingen, maar naar het Ibiza van het Noorden kwamen, waren een ander slag mensen dan dat men gewend was. Deze ‘’nieuwe’’ toeristen hebben iets arrogants over zich heen om het maar even netjes te omschrijven. Als corona voorbij is, ben je deze mensen wel weer kwijt denk ik dan, die kunnen niet wachten totdat ze het vliegtuig pakken richting de mooie zandstranden om daar in hun te krappe bikini, badpak of zwembroek over het mooie witte strand te paraderen. Maar Texel is druk, blijft druk. Waarom? Omdat het een mooie plek is om te zijn. De drukte van de randstad kun je er mooi ontvluchten. Doordat het kwaliteitsniveau zo hoog is, komen de mensen die genoeg te besteden hebben ook gemakkelijk op Texel. Sterker nog, ze kopen ook gewoon een voorrangskaart van de TESO voor 1 keer per jaar, want geld speelt geen rol.

Ik ben al eens eerder via Twitter in contact gekomen met de directeur van VVV Texel. Ik vroeg mij toen af of Texel nog wel voor Jan Modaal of minder, aantrekkelijk is. Later dacht ik dat de ondernemers of de VVV daar natuurlijk niet over hoeven na te denken. De ondernemers denken in ondernemen en terecht! Zij zien een markt en spelen daarop in. Niets op aan te merken. De VVV behartigt onder andere de belangen van de logiesverstrekkers, diezelfde hardwerkende ondernemers. Maar waar is de mening van de bewoners denk ik dan? Wat wil de hardwerkende Texelaar nu zelf? Wacht even, daar is de gemeente voor denk ik dan. Die behartigen de belangen van de bewoners en natuurlijk ook van de ondernemers. Van iedereen. Ik krijg een beetje het gevoel dat de bewoners nu onderbelicht zijn.

Maar ook de Texelaar die het zat is dat het zo druk is, stel jezelf verkiesbaar!

Nu komen er weer verkiezingen aan. Een mooi moment om de politiek uit te dagen een toeristische visie neer te gaan zetten, waar elke doelgroep mee kan leven. Dus ook de bewoners. Ik hoop dat er binnen de huidige politieke partijen mensen opstaan die ook kunnen meedenken om de stem van de bewoner, de Texelaar te laten meewegen zodat er een toekomst bestendig toeristisch beleid tot stand komt. Dus bestuursklasdeelnemers, waar zijn jullie nu? Nu kun je je politiek gaan inzetten en een visie neerzetten waar Texel de komende jaren naar toe moet groeien. Maar ook de Texelaar die het zat is dat het zo druk is, stel jezelf verkiesbaar! Zodat jullie allemaal een visie kunnen neerzetten om vervolgens beleid te gaan maken, zodat de ondernemer vooruit kan, de bewoners van Texel gelukkig blijven en last but not least de toerist kan blijven genieten van ons mooie eiland en er toerisme mogelijk is voor elk inkomen zonder de lagere inkomens te verwijzen naar een tentje op bijvoorbeeld Kogerstrand. Wethouders, raadsleden, ambtenaren, bewoners en ondernemers ontwikkel een visie en beleid waar iedereen gelukkig van wordt. En niet alleen van de mensen die nu keihard aan het huidige beleid trekken zonder de mening te horen van mensen die nu wel zeggen dat het de verkeerde kant op gaat, maar zich niet laten horen of zich willen gaan inzetten om iets te veranderen. Wat natuurlijk ook kan is dat ik mij laat leiden door het gemopper van de eilandbewoner. Zou goed kunnen hoor, maar ik denk het niet.

Eddy van der Ploeg, Driehuis (Noord-Holland)

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 9 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 11 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 12 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5