Ideeën op papier zetten tijdens de bijeenkomst van Texel Samen Beter.
Ideeën op papier zetten tijdens de bijeenkomst van Texel Samen Beter.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Gezond&Fit

Zorgcoöperatie Texel Samen Beter: veerkracht en zelfregie

Divers

'Het is een zegen dat de overheid ons naar elkaar brengt; we worden weer buren.' Niet iedereen zal het direct eens zijn met deze uitspraak die doelt op de veranderingen in de zorg en de gevolgen ervan.

De uitspraak is wel echt: hij werd gedaan in een van de groepen die op de eerste coöperatie avonden van Texel Samen Beter, de Texelse Zorgcoöperatie, aan de slag gingen met de vraag: Wat is er nodig voor uw gezondheid? Wat is dat eigenlijk: gezondheid... en wat heeft het te maken met welzijn? De spreker realiseerde zich dat we meer op elkaar aangewezen zijn nu de overheid zich aan het terugtrekken is. En dat kan ook goede kanten hebben. Twaalf groepen gingen in gesprek met elkaar. Daarna kwam de vraag aan de orde: 'Wie hebt u daar dan voor nodig, voor die gezondheid en dat welzijn?'. En tot slot kwam de vraag: 'En wat ga je daar dan morgen aan doen...' In totaal hebben zo'n 80 leden de coöperatie-avonden bijgewoond. Met name de tweede avond zinderde van de positieve energie. Die avond ging over de vraag: wat is gezondheid. Is gezondheid afwezigheid van ziekte? Of is gezondheid zoals een van de deelnemers het zei: '..geen beperking voelen van je beperkingen...'?

Positieve gezondheid noemt Machteld Huber dat. In een deftige zin: Het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven, ook al hebben ze een zorgvraag. Nog weer anders gezegd: het gevoel hebben dat je zelf de regie houdt, zelf beslist. Deze nieuwe definitie van gezondheid bestempelt mensen niet tot afhankelijke zorgvrager, maar benadrukt de eigen kracht. Aandacht voor gezondheid zou je kunnen leren zien als een onlosmakelijk onderdeel van de levenskunst en niet als iets dat pas nodig is als zich ziekten aandienen. Natuurlijk moet ziekte, waar mogelijk, worden behandeld, maar daarnaast moet er ook aandacht zijn voor het versterken van veerkracht en zelfregie. Veerkracht en zelfregie: daar staat de Zorgcoöperatie Texel Samen Beter voor.

Texel Samen Beter daagt uit, stelt het bestuur van de zorgcoöperatie: 'Trek je eigen lijn in de figuur in de positieve spin. Doe dat vandaag, en doe dat na één maand en na twee maanden. Praat er over met anderen. En laat ons weten wat uw ervaringen zijn en welke vragen, ideeën en suggesties u hebt en welke voorzieningen u nodig vindt om samen de zorg op Texel verder te verbeteren en toekomstbestendig te maken. U kunt die sturen naar secretaris@texelsamenbeter.nl of naar Oost 30, 1794 GP Oosterend. 'En natuurlijk zijn we blij met elk lid dat zich aanmeldt: samen staan we sterker!', besluit het bestuur.

Zorgcoöperatie Texel Samen Beter is opgericht om namens de Texelse afnemers van zorg invloed uit te oefenen op de kwaliteit, het aanbod, de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de zorg op Texel. Zorg in de breedste zin van het woord: niet alleen zorg als je ouder en afhankelijker wordt, maar ook preventie, beweging, gezonde voeding, gezonde geest. 'Hoe meer je op jongere leeftijd investeert in aandacht voor beweging, voeding, etc. des te minder zorg later is vereist.'

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2