Vogelaars tijdens Big Day Texel 2018. Dit jaar is de aanpak heel anders.
Vogelaars tijdens Big Day Texel 2018. Dit jaar is de aanpak heel anders. Foto: Facebook Big Day

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Op Texel Big Day dit jaar in het hele land vogels spotten

Natuur

Het Wadden Vogelfestival op zaterdag 8 en zondag 9 mei op Texel heeft dit jaar een aangepast programma. 

Tijdens Texel Big Day op 8 mei, waarbij teams op het eiland in 24 uur een record aan vogels proberen te spotten, kan vanuit het hele land worden meegedaan. Voor beginnende vogelaars door het hele land is een thuiseditie.

Het Wadden Vogelfestival wordt georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum Texel en het Nationaal Park Duinen van Texel. Dit jaar wordt met een aangepast programma aandacht gevraagd voor de bedreigde akkervogels.

Vogelaars hoeven niet per se naar Texel af te reizen om 24 uur lang op de fiets te strijden, want de Texel Big Day is dit jaar landelijk. Met één of meerdere teams kan in een favoriet gebied naar keuze worden meegedaan. Ook kan vanuit eigen huis en tuin de Home Edition worden gedaan. Dat kan minimaal een half uurtje, maar ook de volle 24 uur in teams van maximaal vier andere vogelliefhebbers. Het team met de meeste vogelsoorten binnen 24 uur over alle edities wint een weekend Texel. Daarnaast wordt een weekend Texel en een tuinvogelpakket verloot. De Texel Big Day is tevens het startsein van de Nationale Vogelweek, georganiseerd door Vogelbescherming Nederland.

Activiteiten op het eiland

Vanwege de coronamaatregelen is er een aangepast programma op het eiland. Er zijn een aantal kleinschalige vogelexcursies en een verrekijkershow in het Vogelinformatiecentrum. Iedereen wordt daarnaast aangemoedigd om op eigen initiatief bij de vogelkijkpunten in het Nationaal Park bijzondere vogels te bewonderen.

Met alle activiteiten wordt er geld ingezameld voor de akkervogels, zoals de blauwe kiekendief, patrijs en veldleeuwerik. De akkervogels hebben het in heel Europa erg moeilijk en staan zo goed als allemaal op de Rode Lijst. Door de ontwikkeling van de landbouw en het verdwijnen van essentiële plekken langs akkers.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 13 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3