Atletiekbaan in Den Burg (vóór de corona).
Atletiekbaan in Den Burg (vóór de corona). Foto: Willem Sangers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

AV Texel vraagt raad mee te kijken naar wensen

Sport

Atletiekvereniging Texel hoopt dat de politieke partijen bereid zijn mee te kijken naar een aantal wensen die de vereniging heeft opgesteld voor de aanstaande renovatie van de atletiekbaan in Den Burg.

Daar wordt vanavond (woensdag) door de politieke partijen over gesproken in de commissievergadering. Het college heeft de raad gevraagd een krediet van €386.500,- beschikbaar te stellen voor de renovatie die dit jaar gepland staat.

De onderhoudscommissie van AV Texel stelde onder meer een wens op om de huidige goot rond de baan voor de afwatering bij de renovatie te vervangen door een kunststofgoot met afdekker tegen vuil. De huidige goot bestaat uit twee opstaande betonnen randen van 5 cm hoog met daartussen tegels.

Het college heeft de raad geadviseerd niet aan een kunststof goot te beginnen. Volgens AV Texel komt zo’n goot in de toekomst de afwatering van de gerenoveerde baan ten goede en is een plastic goot ook beter schoon te houden. Dat is met de huidige goot lastiger, onder meer wanneer die vol ligt met afgevallen bladeren of ander vuil.

Een genoemd alternatief zou zijn om gatentegels aan te leggen in plaats van een kunstofgoot al zet AV Texel daar de vraag bij in hoeverre de afwatering goed blijft functioneren als afstromend oppervlakkig vuil zich in de gaten van de tegels ophoopt.

AV Texel deed ook verzoeken aan de gemeente om tijdens de renovatie te werken aan LED-verlichting rond de baan en een zogeheten Functional Rig te plaatsen. Dat is een toestel waarmee sporters in de buitenlucht weerstandsoefeningen met het eigen lichaamsgewicht kunnen doen om het risico’s van blessures te verkleinen.

De baan wordt bij de renovatie voorzien van een nieuwe toplaag, de technische onderdelen worden allemaal vervangen en hij wordt in zijn geheel weer geschikt voor officiële wedstrijden. De Koninklijke Nederlandse Atletiekunie stelde een renovatieplan op en bracht de huidige kosten in kaart.

De vereniging hoopt dat er gekeken wordt naar de mogelijkheden om het sportpark (waar de atletiekbaan ligt) duurzamer, mooier en veiliger in te richten nu de gelegenheid er is. “Het is hartstikke mooi dat de baan wordt gerenoveerd, er blijven nu echter een paar kansen liggen.” De vereniging zegt bereid te zijn financieel bij te dragen aan de wensen die genoemd zijn. 

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 6 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45