Afbeelding
Foto: Bram Pronk

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Pulsvisserij definitief over na uitspraak hof

Algemeen

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft vandaag bepaald dat het totaalverbod voor de pulsvisserij van kracht moet blijven.

De uitspraak is bij visserijbedrijven die aan pulsvisserij deden met grote teleurstelling ontvangen; het Hof van Justitie was voor hen de laatste strohalm in de al jaren lopende strijd om de pulsvisserij toch overeind te kunnen blijven houden.

De uitspraak van het hof is gekoppeld aan een juridische procedure die de Nederlandse staat in 2019 had aangespannen om het Europees verbod op pulsvisserij herzien. “Helaas gaven de wetenschappelijke feiten onvoldoende aanleiding voor het hof om op juridische gronden de besluitvorming terug te draaien”, aldus visserijwoordvoerders van de Nederlandse Vissersbond en VisNed. 

De uitspraak van het hof vergroot volgens de visserij-organisaties het risico van investeren in innovatie, terwijl innovatie volgens hen cruciaal is om te kunnen voldoen aan de Europese ambities op het gebied van milieubesparing en selectiever vissen.

“Door het verbod op het pulstuig stijgen de kosten ook aanzienlijk. We zien nu al dat er familiebedrijven zijn die na generaties gevist te hebben, moesten stoppen. We voorzien dat er meer faillissementen aankomen, de hogere kosten in combinatie met gebrek aan perspectief, de gevolgen van Brexit en het gebrek aan vraag vanwege de COVID-19 maatregelen is een te grote opeenstapeling van onzekerheden.” 

De pulsvisserij gaf de sector volgens VisNed en de Vissersbond meer veerkracht om met tegenslagen om te gaan. “De uitspraak van het hof is een stap terug voor de vissers, visserijgemeenschappen en Europa dat innovatie hoog in het vaandel heeft staan.”

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 2 minuten geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 27 minuten geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 5 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen gisteren 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1