Tegenstanders van de Texelhopper tijdens opnamens voor Kassa.
Tegenstanders van de Texelhopper tijdens opnamens voor Kassa.

Toch ov-kaart op Texelhopper - tarief in handen provincie

Divers

De studenten-OV-kaart blijft ook tijdens de belbusproef op Texel gewoon geldig - ook voor studenten die niet op Texel wonen. Hetzelfde geldt voor de ov-jaarkaart en andere landelijke abonnementen. Dit blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Mansveld op schriftelijke vragen van SP-Kamerlid Farshad Bashir. De statenfractie van de SP in Noord-Holland had ondertussen over dezelfde kwestie ook al weer vragen gesteld aan gedeputeerde staten.

Gedeputeerde Post (VVD) had besloten dat met de start van de belbus op Texel de OV-chipkaart daar niet meer geldig is. Passagiers zouden alleen nog met een los belbuskaartje van €3 in de bus mogen. Dit zou ook voor studenten en houders van een ov-jaarkaart gaan gelden. Op de Kamervragen van de SP zegt Mansveld nu dat de provincie inmiddels heeft beloofd vanaf de start van de belbus 'coulant' om te gaan met houders van een studentenkaart, ov-jaarkaart of ander abonnement: 'Dit betekent dat abonnementhouders in die periode niet beboet zullen worden op de buslijn, als ze geen apart Texelhopperkaartje hebben gekocht', aldus de staatssecretaris. Verder zegt Mansveld dat over drie á vier maanden iedereen weer met een OV-chipkaart terecht moet kunnen op Texel.

SP-statenlid Marnix Bruggeman: 'Wij hebben Post er voortdurend op gewezen dat zij de OV-chipkaart niet kan afschaffen. Maar zij zei steeds dat ze dat wel kon. Over mogelijke gesprekken daarover met het ministerie wilde ze ons niks vertellen. Het gepruts met het afschaffen van de OV-chipkaart maakt des te meer duidelijk dat die hele belbusproef niks meer is dan wat studeerkamer-gehobby van een paar duur betaalde consultants van de provincie die denken dat ze alles zelf kunnen beslissen. Wij gaan er vanuit dat in elk geval op de gewone bus naar Den Burg en De Koog al vanaf het begin van de belbusproef iedereen de OV-chipkaart kan blijven gebruiken.'

De statenfractie Noord-Holland van de SP had inmiddels ook al ontdekt dat het ministerie niet rechtstreeks meer gaat over de geldigheid van de OV-chipkaart. Maar wel zijn er allerlei onderlinge afspraken van de provincies en de vervoerbedrijven waarin dit wel geregeld is. Deze bindende afspraken verplichten ook de provincie Noord/Holland dat overal de OV-chipkaart, studentenkaart, ov-jaarkaart en de OV-business-kaart moet worden geaccepteerd – dus ook op Texel, belbus of niet.SP–statenleden Remine Alberts en Marnix Bruggeman hebben hierover gisteren met schriftelijke vragen opheldering gevraagd aan gedeputeerde staten. Zij willen van gedeputeerde staten zelf horen dat niemand op de bon wordt geslingerd die geen zin heeft om een belbuskaartje te kopen. Zij wijzen Post er ook op dat volgens de algemene vervoersvoorwaarden van de busbedrijven iedereen altijd overal de OV-chipkaart moet kunnen gebruiken. Dit is van extra groot belang voor 65-plussers die met een persoonlijke OV-chipkaart recht hebben op korting. Alberts en Bruggeman stellen voorts dat het afschaffen van de OV-chipkaart op Texel door gedeputeerde Post in strijd is met haar eigen regels in de provinciale Nota Tarieven OV die dit jaar is aangenomen

De Texelhopper zal zondag haar intrede doen op Texel. Tsipora Pereira van comité 'Behoud de bus' is verheugd: 'Het Texelhopperpasje is verouderd voor het in gebruik komt. Aan te raden is het te bewaren als toekomstig collector's item.Als provincie en gemeente volharden in hun Texelhopperplan zullen zij nu ook in allerijl een oplossing moeten vinden voor de kortingen die voor senioren en kinderen overal in dit land gebruikelijk zijn. Anders worden de verschillen tussen de ene en de andere reiziger in het openbaar vervoer op Texel al te merkwaardig groot. Twee betaalregimes op anderhalf belbusje en twee vaste bussen, dat is te gek. Dat voelt zelfs de meest fervente Texelhopperiaan. Kortom, voor de proef met het openbaar vervoer die op dit eiland over enkele dagen van start moet gaan, hebben de betrokken partijen nog een paar vrolijke noten te kraken.' De terugkeer van de ov-chipkaart zegt niets over de tariefstelling. Volgens Mansveld is het eenheidstarief een bevoegdheid van de provincie.

 

De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 10 uur geleden
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 13 uur geleden
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30
Afbeelding
medewerker planning gezocht 15 apr, 10:00
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15