Deze kwal werd gefotografeerd door Jeroen Smits.
Deze kwal werd gefotografeerd door Jeroen Smits.

Nog steeds reuzenkwallen op Texel

Divers

'Een zeepaddenstoel van maar liefst 88 centimeter lang en 76 cm breed! Na de reuzenkwalleninvasie van afgelopen voorjaar zijn ze er nu nog steeds. Ecomare-bioloog Pierre Bonnet kwam deze kwal tegen op de Hors op Texel, toen hij daar samen met zijn maatje Jeroen Smits aan het hardlopen was. Deze is zelfs nog groter dan de exemplaren die hij een half jaar geleden zag', dat meldt Ecomare op haar website.

Elk jaar in de zomer verschijnt een nieuwe generatie zeepaddenstoelen langs onze kust. De zeepaddenstoelen groeien dan door tot ongeveer 40 centimeter doorsnede. Normaal gaan ze in de winter dood, maar bij de reuzenkwallen was dit door de afgelopen warme winter dus niet gebeurd. Volgens de NIOZ-kwallenonderzoeker Lodewijk van Walraven zijn de reuzenkwallen die we nu nog op het strand vinden mogelijk ook van vorig jaar. Nadat ze eerst al onverwacht de warme winter hadden overleefd, zouden ze dan tot de afgelopen maanden in leven kunnen zijn gebleven door het langdurige warme weer. Daardoor was er veel plankton en daar hebben de zeepaddenstoelen van geprofiteerd. Het kan ook zijn dat ze wel van dit jaar zijn maar erg groot zijn geworden.

De afgelopen week begonnen de temperaturen te dalen, waardoor ook het zeewater afkoelt. Wanneer deze tendens doorzet, zullen de kwallen onherroepelijk doodgaan, hoe groot ze ook zijn. Het is dan niet waarschijnlijk dat er komend voorjaar weer een invasie van reuzenkwallen komt.

Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 20 uur geleden
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen gisteren
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6
Storm op komst.
De Lezersfoto - Slecht weer op komst Algemeen 21 apr, 08:00
Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 20 apr, 12:30 7
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 20 apr, 10:30