Drukte bij de boot in mei 2020.
Drukte bij de boot in mei 2020. Foto: Jolanda Dobber

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Paasdrukte, 85 procent bedden bezet

Toerisme

Texel maakt zich op voor een superdruk Paasweekend. Was het vorig jaar nog stil, naar verluidt is 85 procent van de bedden dit weekend bezet. Zo blijkt uit prognoses van onder meer de VVV.

Waar het barre tijden zijn voor de horeca, hebben de logiesverstrekkers al enige tijd niets te klagen. De toeristen weten Texel nog steeds moeiteloos te vinden en een plekje voor de zomer is al steeds moeilijker te vinden. Burgemeester Michiel Uitdehaag vindt het noodzakelijk om de toeristen er opnieuw op te wijzen vooral de maatregelen op te volgen. “De rek raakt er bij sommigen wel uit, maar met het eind in zicht, moedig ik iedereen aan de veiligheidsmaatregelen (anderhalve meter afstand, handen wassen en gebruik mondkapje, red.) ook deze laatste fase te blijven opvolgen.”

Extra standplaatsen

Om de spreiding van mensen buiten op Texel te stimuleren, worden 11 extra standplaatsen ter beschikking gesteld, verspreid over het eiland. Deze extra locaties zijn in overleg met TOP (Texels Ondernemers Platform) in kaart gebracht. De standplaatsen zijn bedoeld voor horecabedrijven die daar eten en drinken willen verkopen. Deze extra standplaatsen blijven van kracht zo lang de horeca niet open mag. Geïnteresseerde ondernemers kunnen bellen naar het algemene nummer 14 0222. Deze tijdelijke standplaatsen mogen worden ingenomen vanaf vrijdag 2 april 2021 tot het moment dat op basis van de landelijke - en eventuele regionale Corona-maatregelen de terrassen bij de horecabedrijven weer geopend mogen worden voor het publiek. De locaties zijn: de Redoute; de parkeerplaats bij Ceres; IJsdijk, boven op de dijk bij het surfstrandje nabij Dijksmanshuizen; Lancasterdijk, P-strook op de dijk bij gemaal de Krassekeet; Stengweg, bij monument De Schicht; De Dennen, Speelveld Het Vierkante stuk; De Dennen, BBQ-plek; Park De Wezentuin; Parkeerplaats Bernhardlaan nabij Garage Grisnigt; Parkeerplaats Emmalaan bij de TXL Sporthal; Parkeerplaats Drijverstraat en de Nikadel, braakliggend terrein achter Paultje Patat. Naar verluidt is er nog niet erg veel animo voor deze extra mogelijkheid.

Terrassen dicht

Voor de horeca is het wederom een hard gelag, aangezien de terrassen gesloten blijven. De takaway-opties zijn er weer in overvloed. Op txmaps.nl vindt men in één oogopslag de verschillende opties. De winkels in Den Burg zijn geopend op afspraak. Hoewel er niet veel mogelijk is, maken de ondernemers van de verschillende dorpen er het beste van. Zo is er in Den Burg een mooie kunstroute en kan men in De Koog op zondag eieren zoeken. Om het massaal verwachte publiek in goede banen te leiden, heeft de gemeente de patronen op de grond weer een opfrisrondje gegeven.

De situatie van dit jaar, is volgens VVV-directeur Frank Spooren niet te vergelijken met die van vorig jaar. Aan mediapartner NH Nieuws vertelt hij: “Toen was er veel onduidelijkheid, waren er zorgen en was het de vraag of het virus wel of niet kon meegenomen naar het eiland. Ik denk dat we inmiddels wel een paar stadia verder zijn, en het virus overal in meer of mindere mate is.”

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 8 uur geleden 9
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30