Afbeelding
Foto: Job schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Tunnelvisie aan de Nesweg

Algemeen Over het eiland

In de rubriek ‘Over het eiland’ komen zaken aan het licht die redacteur Job Schepers opvallen bij wandelingen over het eiland. Hij legt de mensen uit het werkveld vragen voor en deelt het antwoord met de lezers. Deze week een opmerkelijk beeld aan de Nesweg. 

Als ik donderdag op pad ga met Ruud de Kemp voor de rubriek De Wandeling - binnenkort in de Texelse Courant te lezen - lopen wij even langs een wei vol schapen. Eén van ooien, trotse moeder van een koppel lammeren, heeft een emmer om de kop. Een ietwat sneu, een ietwat koddig gezicht. Ik neem aan dat het iets met antibiotica heeft te maken en ga er vanuit dat het vergelijkbaar is met een trechter om de kop van een net geopereerde hond is. Ik besteed er verder niet veel aandacht aan, er zal een reden voor zijn.

Op mijn Facebook komt die middag echter al een reactie van schapenboer Jan Willem Bakker. Hij schrijft: “Dat ziet er misschien wat idioot uit... Dit is het achterliggende verhaal. Als een ooi één van haar lammeren verstoot, is dit een manier om ervoor te zorgen dat het lam toch kan drinken. Als lammeren onder een ooi duiken op zoek naar het uier, ruikt moeders altijd even of het kroost dat lurkt wel van haar is. Dat ruiken gaat op deze manier niet. De ooi staat dan vaak wel het verstoten lam toe. De tunnelvisie kan na een week of tien beëindigd worden, dan kunnen de lammeren zonder melk. Ze heeft zoals je kunt zien uitzicht op prachtig groen gras.” 

Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 uur geleden
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6
Storm op komst.
De Lezersfoto - Slecht weer op komst Algemeen 21 apr, 08:00
Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 20 apr, 12:30 7