Thierry Baudet in Den Burg
Thierry Baudet in Den Burg Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Bezoek Baudet aan Texel rustig verlopen

Algemeen

Het bezoek van Thierry Baudet en Wybren van Haga van Forum voor Democratie aan Texel is vrijdagmiddag rustig verlopen.

Naar schatting tegen de tweehonderd mensen waren ’s middags op het parkeerterrein bij het gemeentehuis aan Emmalaan in Den Burg waar de partij was neergestreken.

De bezoekers moesten geduld hebben; Baudet en Van Haga kwamen met het vliegtuig van Ameland en waren een uur later dan gepland op de Emmalaan aanwezig.


Baudet op het Texelse vliegveld. - Verra Photo


Baudet aan het woord voor de camera op het vliegveld. - Foto Willem Sangers

Op het parkeerterrein ging het er rustig aan toe en werd over het algemeen de afstand tot elkaar in acht genomen. Mensen van Forum voor Democratie hielden er toezicht op dat bezoekers zoveel mogelijk op stippen op de grond gingen staan (bedoeld om afstand te houden) en er was politie, handhaving en security aanwezig voor het geval dat nodig was. 

Van protesten was weinig te merken, wel liet een enkeling individueel merken niet blij te zijn met de aanwezigheid van Baudet. Sommigen gaven aan uit nieuwsgierigheid naar de bijeenkomst te zijn gekomen, anderen waren er om Forum te horen en om hun instemming met de partij te laten blijken.


Het parkeerterrein aan de Emmalaan. Op de achtergrond is Baudet aan het woord. 

Vragen stellen aan Baudet en Van Haga.

Naast het houden van toespraken gingen de twee Tweede Kamerleden in gesprek met bezoekers waarbij onder meer de zorgen van ondernemers over de coronacrisis en de impact daarvan op midden- en kleinbedrijf aan de orde kwam.

Een van de bezoekers wilde weten waarom Baudet Schiphol het liefst in de Noordzee wil hebben, terwijl hij ook graag een visje eet en daar leek het erop dat Baudet iets te laat in de gaten kreeg dat hij geacht werd iets te zeggen over de visserij en géén betoog over Schiphol hoefde te houden. Hij ging daarna alsnog in op de visserij met de opmerking dat alle windmolens op zee wat hem betreft zullen worden omgehaald.

Belangstellenden konden na afloop met Baudet op de foto (met een plastic scheidingswand om fysiek contact te mijden) en de lijsttrekker van Forum van Democratie was samen Van Haga te gast bij Radio Texel voor een interview. Dat laatste was onderdeel in een serie politieke programma’s die in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen (15, 16 en 17 maart) bij de lokale omroep worden gemaakt.


Baudet en Van Haga bij Radio Texel. - Foto Jeroen van Hattum

Forum voor Democratie had maandag aan de gemeente verzocht of de manifestatie mocht worden gehouden en woensdag werd besloten dat de bijeenkomst door mocht gaan. Vervolgens werd donderdag tegen het einde van de middag duidelijk dat Forum voor Democratie vrijdagmiddag naar Texel zou komen.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 10 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 13 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 15 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 17 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00