Willem Schnitfink, Cor van Heerwaarden, Tamara den IJzerman, Fred Winkel en Henk Schoemaker.
Willem Schnitfink, Cor van Heerwaarden, Tamara den IJzerman, Fred Winkel en Henk Schoemaker. Foto: Stichting Texel Cultuur Eiland

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Cultuur verbinden

Cultuur

De Stichting Lange Juni, organisator van culturele activiteiten en evenementen, wordt omgedoopt in “Stichting Texel CultuurEiland”. Die zet zich in voor het verbinden van alle culturele, kunstzinnige creatieve uitingen op het eiland.

Lange Juni werd opgericht in 2013 door Cor van Heerwaarden en organiseerde en bundelde de afgelopen jaren allerlei culturele, kunstzinnige, creatieve activiteiten en evenementen, zodat die een groter publiek bereikten. De naam “Stichting Texel CultuurEiland” dekt volgens het bestuur meer de lading van de non-profit organisatie voor cultureel Texel.

In het stichtingsbestuur zitten Fred Winkel, Tamara den IJzerman, Henk Schoemaker en Willem Schnitfink. Projectleider is Cor Van Heerwaarden. De stichting wordt bijgestaan door een klankbordgroep, die bestaat uit Jeanette Korf, Rika van den Berg, Joke Witte, Marrie Winkel en Duncan Whyte. Verder werkt dit team met enthousiaste vrijwilligers. Texel CultuurEiland faciliteert in en informeert over de culturele kwaliteitsevenementen en het culturele aanbod op Texel. Daarnaast zorgt de stichting voor sociale cohesie tussen het culturele aanbod en bewoners/bezoekers. Deze zomer zijn weer diverse Kunst Routes. Van noord naar zuid en van oost naar west, waarin veel diversiteit valt te ontdekken aan kunstenaars, musea en galerieën.

Kunst Routes

“Afgelopen zomer hebben we de Kunst Routes voor de eerste keer georganiseerd vanwege het wegvallen van de Lange Juni maand. De routes waren covid-proof en werden bezocht door bijna 17.000 bezoekers. Kunstenaars en bezoekers reageerden zo enthousiast dat we besloten dit als vast onderdeel te houden en zagen dit dan ook als verbindende factor tussen deze partijen.”.

Achter de schermen wordt gewerkt aan een plan van aanpak, doelstelling en de missie voor de stichting. Naast de plannen wordt gezocht naar fondsen en sponsoren om de plannen uit te voeren. Informeren, stimuleren, verbinden en organiseren zijn de belangrijkste taken. En ook de jeugd kennis laten maken met cultuur op een eigentijdse educatieve manier. Natuurlijk wordt OSG De Hogeberg hierbij betrokken.

Vanaf mei brengt Texel CultuurEiland een informatiegids in combinatie met een app. Hierin staan de Kunst Zomer Texel routes en informatie over kunstenaars, musea, events en ander culturele activiteiten. Tevens zal er aandacht worden besteed via social media en op de website texelcultuureiland.nl.

Als de regelgeving het weer toelaat, start in mei de eerste Texel CultuurEiland Uitmarkt in het centrum van Den Burg. Hier kan men kennis maken met cultureel Texel, de Texelse Musea, de verschillende kunstenaars en de evenementen in 2021. De website texelcultuureiland.nl staat in de steigers. Hier vindt men binnenkort alle informatie over de stichting en haar activiteiten.

Men kan de stichting tegenkomen op diverse markten en in dorpskernen met de Texel CultuurEiland Info Caravan. Hier is informatie en uitleg verkrijgbaar over de verschillende routes, musea en exposities op het eiland.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 3 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 9 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1