Afbeelding

Mansveld wil praten over OV-chipkaart

Divers

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil nog vóór 14 december in gesprek met de provincie Noord-Holland over het niet gebruiken van de OV-chipkaart in de Texelhopper.

Dat maakte het TV-programma Kassa zaterdagavond bekend tijdens de live-uitzending op NPO1 waarin aandacht werd besteed aan de proef met het openbaar vervoer die op 14 december van start gaat. De staatssecretaris liet het programma weten ''er niet enthousiast over te zijn" dat de OV-chipkaart tijdens de proef niet geldig is in de bus op Texel. Mansveld werd door de provincie op de hoogte gebracht van de proef.

Tegenstanders van de proef lieten zaterdagavond duidelijk horen waarom zij tegen de Texelhopper zijn. Provincie en gemeente stonden niet te springen om de Texelhopper in de uitzending toe te lichten. Een woordvoerder van gedeputeerde Elisabeth Post zei er geen vertrouwen in te hebben dat de uitzending een genuanceerd beeld zou geven. Post gaf wel schriftelijk antwoord op vragen. Wethouder Eric Hercules liet in eerste instantie telefonisch weten dat hij er niet zat om verantwoording af te leggen tegenover de kijkers van Kassa en dat de provincie verantwoordelijk is voor de proef.
 
Een dag later toog de wethouder naar het provinciehuis in Haarlem om alsnog voor de camera een toelichting op de Texelhopper te geven. De tegenstanders hadden in de studio het laatste woord. Ludolf Maat van reizigersorganisatie Rover sprak daarbij de verwachting uit dat de proef een mislukking wordt.
 
Maat kaartte in de uitzending ook aan dat de provincie de Reizigersraad voor het openbaar vervoer in Noord-Holland (Rocov) pas drie weken geleden om advies heeft gevraagd over de Texelhopper. Dat was volgens hem op een moment dat er weinig meer viel bij te sturen. Dezelfde kritiek is ook te lezen in een brief die de Rocov recent aan de provincie stuurde.

In een schriftelijke reactie op vragen van Kassa wijst gedeputeerde Post erop dat de OV-chipkaart uitgaat van een kilometerprijs. Dat is volgens haar niet te verenigen met de Texelhopper. 'Post: 'Op Texel is gekozen voor een eenvoudige tariefstructuur: elke rit heeft een vaste prijs. De OV-chipkaart gaat uit van een kilometerprijs. De kleine Texelhopperbusjes rijden geen vaste routes. Een rit zou daardoor de ene keer meer kunnen kosten dan de andere keer. Overigens is de OV-chipkaart ook op de andere Waddeneilanden niet geldig, en dat is niet voor niets; de OV chipkaart laat zich niet goed verenigen met dit kleinschalige karakter.'

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 14 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3