Afbeelding

Kogerstrand, sportaccommodatie en andere besluiten van de gemeenteraad

Divers

Niet minder dan 22 agendapunten stonden woensdagavond op de agenda van de gemeenteraad. Van het handhavingsplan voor alcohol tot horeca in het Centrum van Den Burg en van semi-permanente huisjes op Kogerstrand tot de nieuwe binnensportaccommodatie. Hieronder de genomen besluiten. 

01         Opening en mededelingen

02         Vaststelling volgorde stemming

In geval van stemming mag de heer Van de Belt als eerste.

03         Vaststelling agenda

04         Vaststelling verslag raadsvergadering 17 september 2014

Besluit: Ongewijzigd vastgesteld.

05         Benoeming mevrouw Hin-Hin tot commissielid voor Texel 2010

Fracties kunnen ervoor kiezen om commissieleden voor te dragen voor benoeming; deze personen kunnen dan deelnemen aan vergaderingen van de raadscommissie. Commissieleden leggen in de raadsvergadering waarin zij benoemd worden de eed of de belofte af. De heren Jonker en daarna Poster spreken mevrouw Hin-Hin toe. Resultaat: Mevrouw Hin-Hin kan deelnemen aan raadscommissies namens Texel 2010.

Ingelast evenementje: Landsbanki

Een mededeling, presentatie en een korte samenvatting van de uitspraken over Landsbanki. Had Gerbrand Poster nu gezegd dat- ie z'n hoed zou opeten als al het geld terugkwam? Wethouder Kingma geeft kleine inleiding over de bizarre situatie; dat men vandaag de dag op zoek is naar rente (gelukkig) en wij zodoende € 8 miljoen terug hebben. Het moment wordt afgesloten met een ijskoude versnapering van Willem Parel.

06 reventie- en Handhavingsplan Alcohol

In het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol is opgenomen wat de doelstellingen zijn van het preventie- en handhavingsbeleid op het gebied van alcohol, voornamelijk gericht op jongeren, en hoe de gemeente hier uitvoering aan wil geven.

Besluit: Unaniem akkoord.

07. Horeca in nieuw bestemmingsplan Den Burg

De raad beslist de 'Nota van Uitgangspunten komplannen' als volgt aan te passen:

1. De uitleg om de bestemming horeca in de nieuwe bestemmingsplannen op te nemen conform de voor Texel gebruikelijke systematiek, waardoor horeca-activiteiten niet beperkt hoeven te blijven tot de eerste bouwlaag.

2. In afwijking van de 'Toekomstvisie Voorzieningenstructuur' niet over te gaan tot het mogelijk maken van 50% horeca, ten behoeve van nieuw vestiging op de aangewezen pleinen en gebieden in Den Burg.

3. De bestaande horeca positief te bestemmen in het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan Den Burg en voor de Parkstraat 32 de bestemming Cultuur en Ontspanning op te nemen met een aanduiding voor 'horeca van categorie 2' op de begane grond. (noot: dit punt is iets gewijzigd na commissiebehandeling – bestemming concreet benoemd).

Besluit: Unaniem akkoord

Toezegging: Wethouder Hercules zal de raad schriftelijk informeren over de verschillende horeca-bestemmingen die er zijn en hun betekenis.

08.Waterrijk De Cocksdorp

De raad beslist om het toeristische infrastructuurproject Waterrijke Perspectieven te ondersteunen met de aankoop van een perceel grond aan de Kikkertstraat tussen nummer 30 en 34 in De Cocksdorp en stelt een krediet van € 205.087 beschikbaar ten behoeve van het 'waterplan' van Stichting Waterrijke Perspectieven in De Cocksdorp. De gemeente verwerft de voormalige midgetgolfbaan aan de Kikkertstraat. Op deze locatie komt een pleinfunctie met waterspeelelementen, dat onderdeel is van het 'waterplan'. De aanleg van het plein verharding en openbare verlichting) wordt onderdeel van het project

'Herinrichting Kikkertstraat'.

Besluit: Unaniem akkoord

09. Principeverzoek wijzigen bestemming camping Kogerstrand

Het college is voornemens om het principeverzoek van camping Kogerstrand tot wijziging van het bestemmingsplan Buitengebied Texel 2013 af te wijzen en geen onderzoek te doen naar de ontwikkeling van een alternatieve, pa ssende bestemming voor de unieke duincamping Kogerstrand. Binnen de bestaande bestemming en binnen het seizoen van 1 april – 1 november kunnen wel de mogelijkheden verder worden verkend om tot een bredere exploitatie te komen. Dit voornemen is door de raad besproken in het kader van een wensen- en bedenkingenprocedure.

Besluit: De raad is akkoord; de VVD heeft moeite met punt 2 (liever wel onderzoek naar de mogelijkheden).

10. Binnensportaccommodatie Den Burg

De raad gaat in principe akkoord met nieuwbouw van 1 binnensportaccommodatie ter vervanging van sporthal Ons Genoegen en de Burgemeester De Koninghal en op langere termijn ook de Beatrixzaal. De sporthallen op Texel variëren in leeftijd van bijna 40 jaar tot ruim 50 jaar. Sporters hebben last van verschillende grote en kleine gebreken. Gezien de staat van de gemeentelijke sportaccommodaties is het noodzakelijk om op korte termijn de staat van deze gebouwen aan te pakken. Het college heeft verschillende renovatie- en nieuwbouwscenario's uitgewerkt en heeft deze voorgelegd aan de gemeenteraad. Het bedrag voor renovatie zit tussen de 3,5 ton euro en 3,6 miljoen euro. De investering varieert van 2,1 miljoen euro tot 6,8 miljoen euro. Binnen dit kader kan het college het programma van eisen uitwerken en de aanbesteding van het beheer en de exploitatie voorbereiden. Over beide aspecten zal de raad medio 2015 worden geadviseerd. Over de financiële aspecten van de realisatie van de nieuwe accommodatie en van de herontwikkeling van de locatie Oude LTS, de locatie van de huidige sporthal Ons Genoegen, en het bouwterrein achter het gemeentehuis adviseert het college de raad ook op een later moment.

Besluit: De raad is akkoord; Texels Belang steunt het eerste beslispunt niet (niet al definitief kiezen voor nieuwbouw).

11.        3D Beleidsplan

De raad stelt het-beleidsplan vast, waarin is geformuleerd wat de gemeente Texel wil bereiken voor haar burgers ten aanzien van de nieuwe taken in het Sociaal Domein: Jeugdwet, Overheveling Begeleiding naar de Wmo en Participatiewet.

Besluit: Unaniem akkoord

12.        Verordeningen Sociaal Domein

De raad stelt de verordeningen maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en participatiewet (deels gewijzigd) vast. Per 1 januari 2015 hebben de gemeenten de opdracht om voor het Sociaal Domein een samenhangend beleid te voeren, gericht op het vergroten van de deelname aan de samenleving van mensen in een kwetsbare positie. Daarbij staat de inwoner met zijn eigen mogelijkheden en zijn netwerk centraal. Een belangrijk uitgangspunt in zowel de nieuwe wetgeving, als het beleidsplan en de verordeningen is, dat er wordt bekeken wat redelijkerwijs verwacht mag worden van de inwoner / cliënt en zijn sociaal netwerk. Vervolgens zal de gemeente waar nodig algemene voorzieningen beschikbaar stellen, of –als dat niet volstaat– een maatwerkvoorziening waarmee wordt gefaciliteerd dat de inwoner deel kan nemen aan de samenleving en (zoveel mogelijk) zelfstandig kan functioneren.

De PvdA Pro Texel, de VVD en D66 dienen bij dit agendapunt twee amendementen in: een gericht op de verordening Jeugdhulp en een op de verordening Tegenprestatie Participatiewet. Beide amendementen worden unaniem aangenomen. Texels Belang trekt haar aangekondigde amendement met als titel 'Sociaal Domein evalueren na 1 jaar' in, na uitleg van de wethouder.

Toezegging: Wethouder komt terug naar de raad met een voorstel voor de wijze, en het moment van evalueren.

13.        Nota reserves en voorzieningen 2014

De raad stelt de nota reserves en voorzieningen 2014 vast te stellen. De reserves en voorzieningen zijn gescreend op nut en noodzaak. De omvang van de reserves van de gemeente Texel is ten opzichte van de nota 2012 met ongeveer € 2 miljoen en de voorzieningen met ongeveer € 1,5 miljoen toegenomen. N.a.v. opmerking wethouder Kingma: Landsbanki-passage wordt verwijderd.

Besluit: Unaniem akkoord

14         Vanuit Kadernota - Voorstel GoenLinks - Onderzoek naar de varianten in het organiseren van Voortgezet Onderwijs.

Tijdens de raadsvergadering van 2 juli staakten de stemmen bij bijgaand voorstel. Regel is dan: opnieuw in stemming brengen.

Besluit: Het voorstel wordt verworpen (alleen steun van GroenLinks, Sterk Texel, CDA en Texels Belang)

15         MOTIES en INITIATIEFVOORSTELLEN

15.a Initiatiefvoorstel VVD, D66, CDA en Texel 2010: Breedband op Texel

Op 17 september 2014 heeft de gemeenteraad besloten over te gaan tot aanleg van publieke wifi in de dorpskernen. Dat is een stap in de goede richting, maar wij willen verder gaan: wij willen dat de gemeente (het proces tot) realisatie van een glasvezelnetwerk in het buitengebied faciliteert, met financiële steun van de provincie Noord-Holland en met als inzet: glasvezelverbinding en Fiber to the home.

Besluit: Unaniem akkoord (waarbij in beslispunt 2 het woord 'stichten' wordt vervangen door 'bevorderen')

15.b Motie Sterk Texel: Lijmen met STIFT

Op 2 juli heeft de gemeenteraad een besluit genomen de overeenkomst met STIFT vanaf 1 januari 2015 met 4 jaar te verlengen, op basis van een evaluatie die is gehouden. Sterk Texel wil graag dat de evaluatie opnieuw wordt gedaan, onder gelijktijdige verlenging van het huidige contract, waarna een nieuw besluit wordt genomen door de raad. Besluit: Het voorstel wordt verworpen (alleen steun van GroenLinks en Sterk Texel)

16.        Vaststellen Beleidsvisie Externe Veiligheid 2014 - 2017 (BvEV)

In deze beleidsvisie, die het college heeft voorbereid en welke door de raad nu is vastgesteld, is een beeld geschetst hoe de gemeente Texel wil omgaan met externe veiligheid (hierna EV). EV gaat over het beheersen van risico's die voor de burgers ontstaan bij het gebruik en de opslag van gevaarlijke stoffen zoals vuurwerk, LPG en chemicaliën en het vervoer daarvan over de weg, het water, het spoor en door buisleidingen. In juni 2004 is het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen in werking getreden, met daarin normen voor afstanden tussen burgers en gevaarlijke stoffen. Dit heeft gevolgen voor de ruimtelijke inrichting van de gemeente en voor de omgevingsvergunningverlening. Daarnaast zijn er specifieke regels voor onder andere vuurwerk en munitie. De wetgeving geeft aan hoe omgegaan moet worden met het spanningsveld tussen wonen en werken.

Besluit: Unaniem akkoord.

Toezegging: Burgemeester Giskes komt schriftelijk terug op de vraag van D66 waarom niet is gekozen voor vaste routes voor vervoer van gevaarlijke stoffen.

17.        Renteloze lening Veiligheidsregio Noord- Holland Noord

De raad beslist een renteloze lening van € 3.138.785 aan de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord te verstrekken ter hoogte van de boekwaarde per 31 december 2013 van de brandweerkazernes Den Burg en De Cocksdorp. Als de gemeente geen lening verstrekt, moet de VR-NHN een lening bij een derde partij aantrekken. De rente voor een dergelijke lening is ongeveer € 75.000 op jaarbasis en zou door de VR-NHN aan de gemeente in rekening worden gebracht. Dit rentebedrag is essentieel hoger dan de rentevergoeding die de gemeente via de schatkist ontvangt.

Besluit: Unaniem akkoord

18.        Tegemoetkoming aan Texelaars die er door de afschaffing CER op achteruit gaan

De raad beslist de Texelse minima die getroffen worden door de afschaffing van de CER in 2014 tegemoet te komen. Middels de CER (Compensatie Eigen Risico) kregen mensen die ieder jaar het verplicht eigen risico van de zorgverzekering gebruiken ter compensatie een geldbedrag. In totaal kregen ruim 1800 Texelaars deze CER. Al deze Texelaars zijn door het Centraal Administratie Kantoor (CAK) per brief geïnformeerd over de afschaffing.

Besluit: Unaniem akkoord

19.        Regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Noord-Holland-Noord

De raad stelt de Regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Noord-Holland-Noord vast . Vanaf 1 januari 2015 zijn alle gemeenten verantwoordelijk voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

De 19 gemeenten in Noord-Holland-Noord hebben besloten om op dit gebied zoveel mogelijk samen te werken. Gezamenlijk hebben zij hun beleidsuitgangspunten en kaders geformuleerd om te komen tot een integrale aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Na vaststelling van de regiovisie worden meer gedetailleerde regionale actieprogramma's opgesteld voor de regio's Kop van Noord-Holland, West-Friesland en Regio Alkmaar op basis van de in deze visie geschetste kaders en afspraken.

Besluit: Unaniem akkoord.

20.        Aanbevelingen Rapport rekenkamercommissie aandeelhouderschap NV

Huisvuilcentrale

De raad onderschrijft de conclusies en aanbevelingen in het door de gezamenlijke rekenkamers en de rekenkamercommissie Texel uitgebrachte rapport over het aandeelhouderschap van de NV Huisvuilcentrale en adviseert de gemeenteraad deze over te nemen. Tevens onderkent zij dat de invloed van Texel alleen te gering is en dat dit een onderwerp is wat alle aandeelhouders aangaat. Zij zal daarom samen met hen optrekken om de aanbevelingen uit het rapport op te pakken. De raad spreekt zich hier op 22 oktober over uit.

Besluit: Unaniem akkoord

21. Rondvraag en sluiting

22. Sluiting

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 6 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3